31. OKT. 2017 KL. 13:08
Flere ressourcestærke minoriteter vil købe egen bolig i Gellerup
31. OKT. 2017 KL. 13:08
Første spadestik til 222 nye private familieboliger er blevet taget i Gellerup i Aarhus, og det betyder, at flere efterkommere til indvandrere vil flytte ud af den almene sektor til fordel for huskøb, vurderer direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.
Aarhus er i transformation. Byen vokser med cirka 5.000 nye beboere om året. I 2019 skal 222 nye private huse stå klar til indflytning i den sydlige del af Aarhus-forstaden Gellerup. Frem imod 2030 vil der som en del af helhedsplanen for Gellerup og Toveshøj blive bygget cirka 3.000 private boliger i området. Hele tanken bag er blandt andet at sikre et varieret boligudbud og en blandet beboersammensætning, hvor folk med højere uddannelser og stærkere indkomster flytter ind.
Direktør Curt Liliegreen, Boligøkonomisk Videnscenter, forudser, at flere og flere efterkommere af indvandrere vil kopiere de danske bolignormer og derfor flytte ud af den almene sektor.
”Vi ser flere og flere andengenerationsindvandrere, der nu er kommet op i de aldersklasser, hvor man skal til at have egen bolig. Lidt afhængigt af oprindelsesland og kultur, og hvornår man ankom til landet, så er der flere af dem, som er velintegrerede og får en højere uddannelse;” påpeger han.
Værdifuldt at fastholde ressourcestærke
Curt Liliegreen fortæller, at når man lokalt bygger andre boligformer end almene boliger og skaber en blanding af ejerformer og indkomster, har det samfundsmæssige fordele. Man sikrer blandt andet at fastholde efterkommere af indvandrere i området, da de ellers vil flytte væk fra de steder, de er vokset op og til andre bydele.
”Jeg vil opfatte det som særlig værdifuldt og samfundsmæssigt en fordel, at nogle af dem, som er vokset op i Gellerup, også forbliver der, fordi hele teorien i det er, at man kan fastholde folk, der får en højere indkomst og uddannelse i området,” siger han og fortæller, at det er med til at gøre området mere attraktivt.
Om skribenten