11. OKT. 2017 KL. 15:47

Domea.dk vil omdanne private parcelhuse til almene boliger i yderområder

vallaer.jpg

Colourbox

Det skal gøres mere attraktivt at flytte til landets yderområder, og det vil Domea.dk forsøge at sikre ved at tage initiativet til at opkøbe nedslidte ejerboliger og renovere dem til moderne almene boliger. Men der er lang vej endnu, før det kan realiseres.

Fra ejerbolig til almen bolig. Det er midlet, der skal imødegå den negative befolkningsudvikling i yderområderne. Det er en udvikling, der medfører faldende huspriser, lange liggetider og en bekymring hos potentielle huskøbere for at blive bundet til usælgelige ejendomme.

”Vi bidrager meget gerne til at vende udviklingen – også ved at købe og istandsætte nedslidte parcelhuse,” siger Mette Mogensen, projektudviklingschef i Domea.dk.

”Der er tale om et udviklingsprojekt, hvis gennemførelse kræver ressourcer i form af både tid og planlægning. Når det kan være en god idé, at den almene sektor køber nedslidte huse op i et ikke specielt attraktivt område, er det, fordi vi er en mere robust køber end den enkelte boligkøber, og i tæt samarbejde med den pågældende kommune skal det være muligt at skabe moderne energirenoverede boliger ud af de ellers udslidte bygninger. Mange køber i dag husene, fordi de ikke vil binde sig til at eje et hus i et område, hvor det er tvivlsomt, om de igen kan sælge. Lejer de af os, kan de få en attraktiv bolig uden at binde sig til et ejerskab. Det kan skabe en fleksibilitet, der giver en positiv omstilling til yderområderne,” fortsætter hun.


Forundersøgelse i Guldborgsund Kommune

Foreløbig er ideen kun en ide. Domea.dk kaster sig ikke ud i noget, før det er ordentligt undersøgt. Domea.dk har i samarbejde med projektleder EXERGI samt Rambøll, Boligselskabet Vendersbo Guldborgsund og Gulborgsund Kommune lavet en forundersøgelse i landsbyen Orehoved og kommunens hovedby Nykøbing Falster, som illustrerer, hvilke udfordringer der er med initiativet. Forundersøgelsen er udmundet i en rapport, der har kostet 595.000 kroner. Den er udarbejdet for det tidligere Ministerium for By, Bolig og Landdistrikter, nu Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, og har derfor modtaget penge derfra.

Domea.dk er fortsat interesseret i projektet. Men det kan godt tage en rum tid, inden det realiseres.
”Nu har man udarbejdet en case i Guldborgsund som eksempel. Det kan godt være, at man i næste omgang skal kigge nærmere på, om det er det helt rigtige sted, eller om man skal kigge på andre steder, som har de rigtige huse, eller andre forhold, der gør, at det egner sig som pilotprojekt,” siger Mette Mogensen.

”Det er ikke den almene boligsektors opgave at holde hånden under det private boligmarked. Vores tanke er at løfte de områder, hvor der er et rationale i det for alle. Og det kan sagtens gå hånd i hånd med det private boligmarked,” fortsætter hun.

Større kræfter skal i spil
Konklusionen hos Domea.dk er lige nu, at Domea.dk ikke alene kan opkøbe boligerne. Der skal flere kræfter i spil.

”Vi har kun de lokale lejeres penge, og jeg synes ikke, det er hverken fair eller en god idé, at de skal betale for et initiativ, der potentielt kan gavne hele samfundet. Derfor vil det være super, hvis et system med det store samfund for øje – fx staten – kunne træde til,” meddeler Mette Mogensen.

Og en lange række spørgsmål skal stadig besvares.

”Hvordan kan vi finansiere det? Hvad er rammevilkårene? Hvor er de boligområder, der har tilstrækkeligt mange boliger til salg? Det kræver en aktiv kommune. Der er en masse parametre, der skal være i orden,” siger Mette Mogensen.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste