11. OKT. 2017 KL. 00:00

Antallet af boligsøgende er steget eksplosivt i Aarhus

aarhus_colourbox.jpg

Colourbox

På bare fem år er antallet af aktivt boligsøgende til en almen bolig steget med næsten 20.000. I samme tidsrum har antallet af almene boliger kun rykket sig med knap 1.000 boliger. 

50.529.

Så mange ansøgere står klar til at skrive under på en lejekontrakt, hvis de får tilbudt en almen bolig i Aarhus i dag. For fem år siden lød det tal på 32.020. Det er en stigning på 68 procent.

Direktør Anders Rønnebro fra Arbejdernes Andels Boligforening, AAB, der er byens største boligorganisation, fortæller, at han oplever en ”fantastisk interesse” for at bo i Aarhus, og at byen har en høj tiltrækningskraft.

”Det er en historie om, at der er gang i Aarhus. Byen vokser med omkring 4.000 indbyggere om året. Og procentuelt er det pænt meget af en by af Aarhus’ størrelse. Vi kan især se det, når det gælder vores del af boligmarkedet,” oplyser han.

Anders Rønnebro fortæller, at det primært er de centralt beliggende ældre almene boliger, der er blandt de mest eftertragtede. Boligerne er typisk billigere, fordi de er bygget for 30-50 år siden, og ligger bynært. Hvad angår størrelsen af boligen, er alle typer boliger – lige fra de små til store familieboliger – højst eftertragtede.

Nemmere at søge bolig

Også det fælles opnoteringssystem, Aarhusbolig, hvor boligsøgende kan skrive sig op til en bolig hos samtlige almene boligorganisationer, har hjulpet på interessen for en almen bolig.

”Det er blevet enklere at søge en bolig hos os, fordi der kun er én vej ind. Med et dankort i hånden kan man meget hurtigt blive opnoteret. Før i tiden skulle man henvende sig hos hver enkelt boligorganisation for at skrive sig op og betale et gebyr hos hver enkelt. Aarhusbolig er efterhånden gået hen og blevet et brand, og det er noget man som boligsøgende har bidt mærke i,” siger han.

I skrivende stund er der 40.551 almene boliger i det fælles opnoteringssystem. I 2012 lå det tal på 39.623. På fem år er der altså kommet 928 flere almene boliger.

”Hvis man sammenholder væksten i antallet af almene boliger med antallet af aktivt søgende, kan man se, at antallet af aktivt boligsøgende er i kraftig vækst, mens antallet af boliger er stillestående.

Vi bygger almene boliger i så højt et tempo, som vi kan. Men der er flere boligsøgende om buddet. Vi kan ikke følge med mængden af ansøgere, det er tydeligt at se,” indrømmer han. Og det kommer til at ændre sig i fremtiden, forsikrer han.

Flere almene boliger på vej

Anders Rønnebro fortæller, at der i begyndelsen af 2012 og frem til 2014 har været et efterslæb på almene boliger. I Aarhus Kommune har 30 ud af byrådets 31 medlemmer den holdning, at der skal opføres cirka 25 procent alment byggeri, når man opfører nye boligområder.

Han indrømmer, at 180 nye almene boliger om året er i underkanten, og fortæller, at der ellerede er almene byggeprojekter i gang.

”Vi har rost Aarhus Kommune for den fireårs-plan, de har lavet fra 2016 og frem til 2019, hvor der vil blive bygget 400 nye almene boliger årligt. Det er super visionært. Vi er i fuld gang med at implementere den plan og har opfordret kommunen til at fortsætte med den. Tallene viser også, at fra det tidspunkt, man beslutter sig for noget, og til det står færdigt, går der et stykke tid,” pointerer han.

Det er gratis at melde sig til det fælles opnoteringssystem, og herefter koster det 100 kroner om året.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste