07. NOV. 2017 KL. 14:25

Unge skal stemple ind til kommunalvalget

duf.jpg

Det står skidt til med opbakningen til demokratiet blandt danske unge. Ude i boligområderne er der mange forskellige kampagner i gang for at få unge til stemmeboksen. 

Lokalpolitik er ikke sexet for unge. 

Unge tror ikke, at deres holdninger har betydning, og de har en lav politisk selvtillid, som gør, at de ikke går i stemmeboksen. En undersøgelse fra DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd – viser, at de 16-25-åriges tillid til demokratiet er faldet markant siden 2014. 

Overalt i landet kan man finde kampagner, hvor man opfordrer de unge til at stemme. For stemmer de ikke, så er sandsynligheden, at de heller ikke gør det næste gang. En undersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter fro Velfærd, VIVE, viser desuden, at hver 10. stemmeberettigede person ved det kommende valg er imellem 18 og 24 år. Og 4 ud af 5 mener, at lokalpolitik er uinteressant. 

21. november er datoen, hvor danskerne igen skal en tur i stemmeboksen og vælge, hvem der skal sidde for bordenden i landets 98 kommuner og fem regioner.

Hos DUF er det en mærkesag at styrke unges valgdeltagelse og støtter i år tre projekter, der skal få unges stemmeprocent op. 

Unge stemmer mindre end gennemsnittet

Selv er DUF gået i samarbejde med Helsingør Kommune, som ifølge DUF ved sidste kommunalvalg (2013), havde landets tredje dårligste stemmeprocent for unge. For de 18-29-årige lå stemmeprocenten på 57,1 procent, mens den gennemsnitlige valgdeltagelse over hele landet lå på 71,9 procent. Nu skal der gøres noget ved tallene. 

“Det er en mærkesag for DUF at øge unges demokratiske engagement og sikre, at de stemmer, når der er valg. Unge stemmer mindre end resten af befolkningen. Det er bekymrende, fordi det jo er fremtidens politikere, der vælges. Vi vil gerne diskutere politik på de unges præmisser, for man kan sige, at demokratiets fremtid afhænger af, at de unge engagerer sig i det,” siger DUF’s formand Kasper Sand Kjær.

I Vapnagaard, som er Helsingørs største boligområde, er DUF aktivt til stede op til valgkampen. Der bliver lavet en ”synligheds”-kampagne i samarbejde med Helsingør Gymnasium, hvor en skoleklasse skal hjælpe med at udbrede budskabet i øjenhøjde med de unge i boligområdet. Den 15. november ankommer der et mobilt valgsted til Vapnagaard, hvor der kan stemmes, og hvor man kan modtage information om valget op til valgdagen. Der vil være demokrati-workshop. Det handler om at komme i kontakt med så mange som muligt, men virker kampagnerne?

“Vores partnerskab med Helsingør Kommune handler om at møde kommunens unge med initiativer, der vil få dem til at diskutere demokrati og politik og selv tage aktiv politisk stilling. Om det virker? Der er jo kontant afregning på valgdagen. Vi laver en kvalitativ undersøgelse, hvor vi snakker med de unge, men hvordan stemmeprocenten ender med at se ud, ved vi først efter valget,” siger Kasper Sand Kjær.

Også i Vollsmose gøres der en ihærdig indsats for at få valgdeltagelsen op. I Vollsmose var stemmeprocenten også på under 60 % ved sidste valg.  TV 2/FYN, SDU og en række andre medier har igangsat et initiativ, de kalder Stem’rne, som handler om at få de unges stemmelyst op. Også vælgermøder med lokale kandidater på biblioteket skal oplyse om lokalpolitiske emner, men også 34-årige Qasim Ahmed fra Q’s barbershop i Vollsmose Torv er gået ind i valgkampen. Han har bl.a. lavet nogle små videofilm, der skal få de unge til at stemme. 

“Det skal både være seriøst og sjovt. Det behøver ikke være kedeligt, fordi det handler om valg,” siger Qasim Ahmed om sit projekt til Vollsmose Avisen. 

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste