18. NOV. 2017 KL. 00:00

Talks om fortællinger og demokrati

_k3a5036.jpg

Martin Ljung Krabbe

Tænk over fortællingerne i jeres bygninger, og overvej så også, hvad det er for et demokrati, I vil have ude i jeres boligområde, lød det fra scenen på Almene Boligdage. 

Efter en musikalsk opvågnen på Almene Boligdages 2. dag, hvor over 1.000 mennesker sang med på Svantes Lykkelige Dag og gned søvnen ud af øjnene med en hjemmelavet Almene Boligdage-rap om fællesskab og handling, blev det tid til andre vitaminer fra scenen.


Om arkitektur, fortællinger og om samskabelse

Første person på scenen var Anna Mette Exner, som er arkitekt og indehaver af en tegnestue, som ligger placeret i Gellerupparken. I et kort oplægs-format fortalte Anna Mette Exner om, hvilke følelser og fortællinger huse og bygninger vækker i os og argumenterede for, at vi i planlægningen af omdannelser skal respektere historien. Også i de forkætrede modernistiske bebyggelser.

“Hvis facaden er glat som med nogle af de nye renoveringer, så er det ikke troværdigt. Bygninger mister identitet. Alting behøver ikke se så ordentligt ud,” sagde Anna Mette Exner, mens hun igennem flere eksempler på byggerier og planlægning af bl.a. Aarhus understregede vigtigheden ikke bare at bulldoze fortiden væk, når der skal renoveres boligområder.


“Min egen tegnestue bor i beton i Gellerupparken i Aarhus, og det er svært for folk at tro, at her faktisk er fedt. Men jeg bor i et boligområde i en rivende udvikling med et stærkt foreningsliv, tryghed som i Silkeborg. Vi kan godt skabe nye historier uden på de gamle.”


Vokser afstanden imellem beboerdemokrati og beboere?
Efter et oplæg om fortællingernes værdi blev det tid til Jacob Torfing, professor, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet. Med sig på scenen havde han et oplæg om samskabelse, hvor han tog udgangspunkt i Kommunalvalg 2017. For hvor meget indflydelse har de kandidater, vi skal vælge på tirsdag egentlig, og så henviste han til en undersøgelse, som påviste, at kommunalpolitikerne selv ikke synes, de laver ret meget politik.


“Vi har et problem, hvis kommunalpolitikerne ikke laver politik. Det forventer vi jo ligesom af dem, men hvad er det, der er sket lokalt? Administrationen og politikerne har byttet roller. Politikerne administrerer, mens embedsfolket laver politik.”


Selv har han stået bag en undersøgelse, som viser, at politikerne føler snæversyn. De bruger for meget tid i stående udvalg og får mere og mere skyklapper på. Dertil føler de sig afhægtet, når strategien, idékataloget kommer fra administrationen, og rollen for politikeren bliver at nikke til forslaget. Og så er politikerne isoleret. De sidder på rådhuset med vindebroen hejst op,” sagde Jacob Torfing.


“Vi har brug for det politiske lederskab. Flere af jer ude i salen er også politisk valgte og skal udøve det. Politisk lederskab er at sætte sig i spidsen for noget og pege på problemer til retning, løsning og så skaffe sig opbakningen. Gør i det?”


Selv har Jacob Torfing arbejdet med borgerinddragelse i Gentofte Kommune, hvor politikere sætter sig ned med grupper af borgere inden for forskellige områder og udvikler løsninger i fællesskab.

“Måske kan samskabelse også inspirere jer? Udfordringerne i kommunen kan også genfindes i den almene sektor. I kan også blive for indkapslet, og så vokser afstanden imellem beboerdemokratiet og beboerne, og de træfsikre og innovative løsninger udebliver. Fra det demokratiske perspektiv: vi skal gå fra modstandsdemokrati til et medspilsdemokrati, hvor vi kan skabe løsninger sammen fra begyndelsen. I er i gang derude, så jeg tror på en strålende fremtid."

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste