09. NOV. 2017 KL. 00:00

Opgangsrepræsentant: ”For at behandle folk ens, skal du behandle dem forskelligt”

korsgade.jpg

Carsten Andersen

Sys Høimark er opgangsrepræsentant i Korsgade 13, hvor hun går forrest for at skabe et harmonisk naboskab for beboerne i opgangens 15 boliger.

Sys Høimark bor i DAB’s boligafdeling Murergården i Korsgade på Nørrebro. Her har alle opgange en opgangsrepræsentant, som plejer naboskabet. I Sys’ opgang er hun repræsentant.

”Som opgangsrepræsentant skal du have lyst til at blande dig i det, der sker i opgangen. Det er dig, der skal være den imødekommende. Det er din opgave at tage imod folk,” siger Sys Høimark.

I sin rolle som opgangsrepræsentant lærer Sys Høimark beboerne at kende. Det er en fordel, når hun skal arrangere fælles sociale aktiviteter, hjælpe beboerne med hverdagsproblemer eller sørge for at holde orden i opgangen.

Som opgangs repræsentant skal du have lyst til at blande dig i det, der sker i opgangen. Det er dig, der skal være den imødekommende. Det er din opgave at tage imod folk.

Sys Højmark, opgangsrepræsentant

”Min rolle er også at finde ud af, hvem det er, der bor her. Folk vil have det forskelligt. Og for at behandle folk ens, skal du behandle dem forskelligt,” siger hun.

Selve opgangen lægger indimellem rum til sociale arrangementer. Tidligere har de holdt jul. Beboerne sad på puder og skamler på reposen og nød kaffe, te og småkager. Ligeledes har de holdt Eid, hvor to dansk-marokkanske familier i opgangen kom med myntete og pandekager. 
To etager under Sys Høimark bor Lisbeth Seedorff. Hun er en af de beboere, der nyder godt af Sys’ repræsentantskab.

”Vi kommer hinanden ved. Det kan ellers være svært, hvis der ikke er nogen, der tager initiativer,” siger Lisbeth Seedorf.
”Hun holder orden og skælder lidt ud, hvis folk stiller alt muligt ude på trappen. Så sørger hun for, at der bliver ryddet lidt op. Og det kan man gøre, når man har et godt forhold til folk,” fortsætter hun.

Opgangsrepræsentanterne medvirker til, at opgangens beboere kommunikerer. Det har ifølge Murergårdens bestyrelsesformand Christian Skaurup Jensen en konfliktforebyggende effekt.

”En kultur i opgangen, hvor man taler sammen, nedsætter konfliktniveauet,” siger han.

Opgangsrepræsentant siden starten
For syv år siden blev en boligsocial helhedsplan fremlagt for Murergården. Den havde til hensigt at undgå, at boligområdet blev udsat. Bestyrelsen i Murergården mente ikke, at der var brug for så drastiske midler. I stedet for at vedtage en boligsocial helhedsplan valgte afdelingsbestyrelsen og ejendomsmester Lone Dahlstrøm i stedet at udpege opgangsrepræsentanter, heriblandt Sys Høimark. Lige siden har hun uddelt blomster til nye naboer. 

I forhold til at udpege opgangsrepræsentanter har der i et enkelt tilfælde været en, der skulle være repræsentant i to opgange.
Afdelingsbestyrelsen har et tæt samarbejde med opgangsrepræsentanterne, som altid er på dagsordenen, når de holder møde. Ligeledes er der også altid nogen fra bestyrelsen med, når opgangsrepræsentanterne holder møde – på den måde får opgangsrepræsentanterne et ophøjet niveau af information i forhold til normale beboere. 

”Det er vigtigt, vi har en opbakning fra bestyrelsen, og det har vi i den grad. Vi har en meget velfungerende bestyrelse, som bakker os 100 procent op,” siger Sys Høimark.

I opgangene har de også en lejerforening, som er frivillig at være med i. Den koster 5 kroner om måneden pr. lejemål. Den fungerer som gavefond, så studenter, nybagte forældre eller større runde fødselarer får en gave på 250 kroner af opgangen. Den finansierer også blomster til nye beboere.

350.000 kroner af Trygfonden

Konceptet har været en stor succes i Murergården. Derfor søgte afdelings¬bestyrelsen en donation hos Trygfonden. De valgte at donere 350.000 kroner, så konceptet kan blive udbredt til andre boligafdelinger, der ønsker at lære af Murergårdens erfaringer.

”Det er dels noget med at få formidlet ideen og få den diskuteret i den almene sektor, men også helt konkret at få den forankret på Nørrebro,” siger Christian Skaurup Jensen.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste