28. NOV. 2017 KL. 05:06

Løkke på årsdag: Vi har ikke haft det bedre i ti år

folketingssalen.jpg

ft.dk

VLAK fejrer tirsdag etårsdag. Løkke mener, der er leveret. Men hvorfor vandt rød blok så kommunalvalget?

- Vi har ikke haft det så godt, som vi har netop nu, i et årti. Med høj beskæftigelse, lav ledighed, og det laveste antal asylansøgere, vi har set de sidste ni år.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på VLAK-regeringens etårsdag. Den kan Løkke fejre, mens han er på officielt besøg i Indonesien.

Når statsministeren ser tilbage på året, så fremhæver han blandt andet forårets aftaler om boligskat og bandepakke samt efterårets aftaler om lavere bilafgifter og en erhvervspakke med en aktiesparekonto.

- Vi lavede regeringsgrundlaget under titlen et friere, rigere og et mere trygt Danmark. Og jeg synes, vi er godt i gang med at levere, siger Løkke.

Regeringens første år har dog også været præget af, at flertal med DF og S i spidsen har tvunget regeringen til at opgive centrale dele af regeringsgrundlaget. 

Blandt andet højere pensionsalder, lavere topskat og flad skat på boliger. 

- Vi har ikke leveret én til én på regeringsgrundlaget. Og det vil heller ikke være godt. Politik går jo ud på, at finde balancen mellem realisme og idealisme, siger Løkke.

På etårsdagen er spørgsmålet dog, om ikke netop de høje ambitioner har gødet jorden for den nye alliance mellem S og DF. Og måske bidraget til at gøre danmarkskortet mere rødt ved kommunalvalget.

Her har S-formand Mette Frederiksen tordnet mod regeringens skatteplaner med budskabet om, at danskerne må vælge mellem velfærd og lavere skat.

- Sådan ser jeg ikke på det, siger Løkke og tilføjer:

- Regeringen har jo vist en evne hen over foråret til at finde - ja, for at sige det lige ud - et bedre balancepunkt mellem, hvad der er regeringens ambition, hvis vi bestemte alting selv, og hvad der er muligt i den parlamentariske situation. På den måde får vi jo ting til at ske, siger Løkke.

Han håber, at regeringen sammen med DF inden for kort tid kan præsentere aftaler om finansloven og lavere skat på arbejde.

Løkke ser heller ikke en sammenhæng mellem nederlagene på Christiansborg og resultatet ved kommunalvalget:

- Nej, det gør jeg faktisk ikke. Jeg synes, at vi har haft et kommunalvalg, som har handlet om de nære ting. 

- Så er det klart, at så er der nogle landspolitiske tendenser, som opstår igennem mit eget parti, Venstre. Venstre er et parti, der er på vej op i form, men vi er ikke helt der, hvor vi var for fire år siden. Og selvfølgelig har det også smittet af.

Spørgsmål: Du siger, at I er på vej op i form. Men hvis man ser på de seneste tre valg: Valget til Europa-Parlamentet, til Folketinget og kommunalvalget, så er I gået tilbage alle tre gange. Også markant i forhold til historien. Hvorfor ser vi den bevægelse?

- Hvis man tager udkommet af kommunevalget, så er det jo ikke noget katastrofalt valg.

- Vi ville selvfølgelig gerne have et bedre valg, men jeg noterer mig med glæde, at Christiansborg ikke har støjet. Den var den aftale, jeg lavede med mine borgmestre for trekvart år siden.

- Og i forhold til Folketingsvalget, så er der lang, lang, lang, lang tid igen, og vi er meget fortrøstningsfulde, siger Løkke.

//Ritzau//

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1937 )

0

Læseliste