17. NOV. 2017 KL. 16:35

Lån en transkønnet eller en autist

_k3a4649.jpg

Martin Ljung Krabbe

Mød dine fordomme ved at låne en bog på Menneskebiblioteket. Som ordet antyder, er bøgerne på biblioteket skiftet ud med levende mennesker. Mennesker, der repræsenterer grupper i samfundet, som møder fordomme og diskrimination.

Mød dine fordomme ved at låne en bog på Menneskebiblioteket. Som ordet antyder, er bøgerne på biblioteket skiftet ud med levende mennesker. Mennesker, der repræsenterer grupper i samfundet, som møder fordomme og diskrimination.

Mikela står på reolen under ’T’ for transkønnet. Hun er født med mandlige kønsorganer, men allerede som fireårig fandt hun ud af, at hun ikke var en han. Nu fortæller hun sin historie i Menneskebiblioteket.

”Jeg er med for at nedbryde fordomme,” fortæller Mikela.

Mikela har mødt en masse modstand i livet, hvor hun har knoklet med alt fra forældre til hospitalsvæsnet. Hun deler sine erfaringer for at inspirere, men hun får også selv noget ud af processen.

”Spørgsmålene får mig også til at tænke over ting, jeg ikke selv ville tænke over. Og den proces styrker mig. Og jeg bliver glad, når folk interesserer sig,” forklarer hun.

Mikela er sammen med bl.a. en hjerneskadet, en syrisk flygtning og en tandlæge kommet til Almene Boligdage. De fortæller om deres forskellige udfordringer i hverdagen og deres ensartede problemer med fordomme og diskrimination.

Beboerdemokrater på Menneskebiblioteket
Jimmy Adler Andersen er næstformand i afdelingsbestyrelsen i FAB, Sønderport i Højby. Han kender allerede Menneskebiblioteket, og derfor valgte han denne begivenhed over andre på programmet til Almene Boligdage.

”Konceptet er fantastisk. Man behøver ikke at have fordomme, men man får bare en masse at vide. Begge personer, jeg har været hos, har fortalt deres historie godt. De er meget modige,” siger han.

Jimmy Adler Andersen og en anden fra afdelingsbestyrelsen i Sønderport i Højby i Odense Kommune besluttede sig for at tage sammen til Menneskebiblioteket for at se, om de kunne bruge konceptet.

”Jeg er her med en anden fra bestyrelsen, som har siddet et andet sted. Og jeg tror, det ender med, at vi prøver at lave en aftale med dem til vores interne kurser,” siger Jimmy Adler Andersen.

Menneskebiblioteket afholder deres begivenheder på to måder. Til Almene Boligdage foregår det i ’læsesale’. Det betyder, at det udlånte menneske fortæller sin historie til en gruppe, der kan stille spørgsmål. Til andre begivenheder er konceptet oftere et en til en-møde.

”Spørgsmålene starter altid stille og roligt, men som snakken går, bliver folk mere spørgelystne,” fortæller Mikela.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste