16. NOV. 2017 KL. 10:26

Integrationsråd vil have flere til stemmeurnerne

valg.jpg

Lars Horn / Baghuset

Mange borgere med en ikke-vestlig baggrund stemmer ikke til kommunalvalgene. Integrationsrådet i Aalborg Kommune er ude at stemme dørklokker for at øge disse menneskers valgdeltagelse.

Ved kommunal- og regionsrådsvalget i 2013 stemte kun 36,4 pct. af de ålborgensiske borgere med ikke-vestlig baggrund og ikke-dansk statsborgerskab, mens 71,6 pct. af borgerne med dansk oprindelse og statsborgerskab var en tur i stemmeboksen.

Op til valgdagen 21. november har Aalborg Kommunes Integrationsråd sat gang i en kampagne for at øge valgdeltagelsen.

Ifølge Mahtab Jalili-Trudslev, som er formand for kommunens integrationsråd, er der mange, der ikke ved, at de kan stemme. For at gøre opmærksom på muligheden er hun ude at stemme dørklokker i flere af byens udsatte boligområder, herunder Aalborg Øst, Grønlandskvarteret og Løvvangen. Omkring 15 frivillige ambassadører deltager ligeledes i oplysningskampagnen, hvor de går sammen to og to.

”Vi banker på, fortæller at vi kommer fra Integrationsrådet for at minde om valget, og vi oplyser om, hvilke rettigheder borgeren har. Vi spørger, om de prioriterer kommunalvalget, og om de vil stemme. Alle, jeg har været i en positiv dialog med, siger, at de vil benytte sig af deres stemmeret, siger Mahtab Jalili-Trudslev efter at have stemt dørklokker i flere blokke i Aalborg Øst,” siger Mahtab Jalili-Trudslev.

Men modtagelsen er blandet, medgiver hun. Lige fra at nogle synes, at det er rigtig spændende at tale om valget til dem, der siger nej tak til en snak. Og så er der også nogle, som ikke forstår dansk nok til at indgå i en dialog om valgspørgsmålet. Til sidstnævnte er der fremstillet brochurer på flere forskellige sprog med opfordringen ”Husk at stemme” printet på forsiden samt oplysninger om, hvem der kan stemme.

Mahtab Jalilili-Trudslev håber, at kampagnen får flere med en ikke-vestlig baggrund til stemmeurnerne.


Aalborg Kommune har lavet en video til den, der for første gang skal stemme til Kommunalvalget. Her kan man se, hvad man skal gøre på dagen, når man skal sætte sit kryds og være med til at bestemme udviklingen i din kommune.

”Det er første gang, vi gør det på denne måde. Vi skal lige i gang og gøre os nogle erfaringer. Men får jeg bare nogle få stykker flere til at stemme, har det været det hele værd,” siger hun.

Ny tankegang

Hun siger videre, at det er nødvendigt at gøre en ekstra indsats for at få flere med.

”For at blive integreret i et demokrati er det vigtigt, at man deltager i kommunalvalget. Her har man størst indflydelse på, hvilke prioriteringer der foretages i ens eget lokalområde og hverdag. En af barriererne vi er oppe imod i forhold til borgere med en anden etnisk baggrund er, at mange simpelthen ikke ved, at de må stemme,” fortæller Mahtab Jalili-Trudslev.

Hun tilføjer, at det kan være hele tankegangen, hun og de frivillige skal forsøge at ændre.

”Hvis man er vokset op i et land uden demokrati, kender man ikke til det. Så kan man fejlagtigt tro, at valget er afgjort på forhånd. En flygtning fra Syrien har jo en anden opfattelse af, hvad valgdeltagelsen nytter, end en borger med udelukkende dansk baggrund.”

Flere tiltag

Mahtab Jalili-Trudslev har selv en baggrund som flygtning fra Iran. Den 31-årige cand.jur. kom hertil sammen med sin familie som 3-årig.

”Kampagnen er meget vigtig for mig. Min baggrund gør, at jeg ikke tager demokrati, som er et fantastisk gode, for givet. Også derfor er jeg glad for at være med til at oplyse folk om, at de har mulighed for at stemme. Når man deltager, kommer man til at føle sig som en del af samfundet, derved tager man ejerskab, så samfundet kan blive et godt sted for os alle.”

Integrationsrådet i Aalborg Kommune har sat gang i flere tiltag for at gøre opmærksom på valgdagen. Der er lavet videospot til de sociale medier og produceret flyers på flere forskellige sprog, som uddeles ved dør-til-dør kampagnen i de udvalgte boligområder.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2901 )

0

Læseliste