06. NOV. 2017 KL. 12:44

Indblik: Vil lave tomme boliger til sociale boliger

gettyimages-498819894.jpg

Angel Navarrate / Getty images

Sociale boliger i Madrid er for dem, der er dårligst stillede økonomisk og socialt. Det er kun i særlige tilfælde, du kan søge om en social bolig, da der er et begrænset antal og langt fra nok.

De sociale boliger i Madrid administreres af staten. Carmen Blazquez og Consuelo Toledo Avello arbejder hos EMVS, som varetager de sociale boliger i Madrid, hvor to vagter og en metalafspærring beskytter de ansatte, og hvor du skal vise pas eller ID for at komme indenfor.

”Vi er en stor befolkning med mange problemer og et problematisk boligmarked. Jeg er ikke stolt af vores system. Der har været problemer i årevis, og det er svært at finde løsninger. Vi må erkende, at det er en anderledes virkelighed i Sydeuropa end i Nordeuropa pga. blandt andet arbejdsløshed og boligmangel, som vi også ser i Frankrig, Italien og Grækenland,” forklarer Consuelo Toledo Avello.
Et stort problem er, at der år tilbage var en eksplosion på byggemarkedet i Spanien, derfor står der i dag tomme boliger, men EMVS arbejder på en løsning.

”Vi arbejder faktisk på at opkøbe nogle af de her bygninger, der er på markedet, og tilbyde dem som sociale boliger. En anden løsning kunne fx være at bygge endnu flere sociale boligbyggerier, hvor prisen er lav. På den måde har det øvrige lejemarked en konkurrent, og de bliver nødt til at tilpasse sig huslejepriserne,” forklarer Consuelo Toledo Avello.

Staten vil bygge 4.800 nye sociale boliger inden for de næste 18 måneder, men det er vigtigt, der kommer endnu flere.

I Madrid er der 6.000 sociale boliger. Men de sociale boliger i Madrid er kun for de, der er særligt udsatte, som fx flygtninge, syge og uarbejdsdygtige med børn. Der er 13.000 mennesker, som opfylder kriterierne, der står på venteliste til disse boliger, så det er ikke en mulighed for studerende eller andre, der mangler en bolig, at komme i betragtning til byens sociale boliger. Udfordringerne er ikke kun for det sociale boligbyggeri, men på lejemarkedet i det hele taget.

”Det er dyrt at bo i Madrid, men det er normalt at bo tæt på eller sammen med familien. Vi tager os af hinanden og er afhængige af vores familier. Det er en del af kulturen, og det er nødvendigt, for lønningerne er meget lave. Mange familier har problemer økonomisk og skal dele lønnen. Der er derfor ingen løsning på boligmanglen,” fortæller Carmen Blazquez.

Airbnb udfordrer
Flere og flere private udlejere lejer hele lejligheder eller værelser ud til turister, og det går ud overe det pressede boligmarked, da det får priserne på huslejen til at ryge i vejret. Det sker typisk igennem Airbnb, som er en internetportal, hvor man let kan finde en midlertidig lejer til sin bolig. Det gælder både for korte weekendbesøg eller længere besøg i byen. Gennemsnitsprisen for en lejlighed i Madrid i september er 714 kroner pr. overnatning, hvis den udlejes igennem Airbnb.

”Private udlejere, som dem, der lejer ud med Airbnb, får priserne til at stige for de lokale. Bare de sidste tre måneder er antallet af personer, der bruger Airbnb, steget med 10-15 procent. At der bliver lagt så mange penge i Airbnb, får lejepriserne til at stige, da de lejligheder tages af det almindelige lejemarked. Airbnb er et af de helt store problemer, og staten bør overveje at regulere det,” fortæller Carmen Blazquez.

Kun for de svageste
Sociale boliger i Madrid er for dem, der står svagest økonomisk og socialt. For at gøre sig egnet til en social bolig, skal man først og fremmest sende en ansøgning. For at blive taget i betragtning skal indtægten være på under et vist beløb om måneden, og man skal have boet i Madrid i minimum to år eller arbejdet i byen i tre år, for at du er berettiget til en social bolig i Madrid. De sociale boliger er ikke tiltænkt unge universitetsstuderende, men de allersvageste i samfundet. Der var engang, hvor Madrids sociale boliger også var til middelklassen. Man kunne kun få en bolig, hvis man havde et job og en indkomst, men i dag er det sidste udvej.
 

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste