18. NOV. 2017 KL. 00:00

Hele Danmark lærte af Gellerups nytænkende helhedsplan

jeanette-dunn1.jpg

Helene Bagger

Beboerdemokrater og boligselskabsansatte fra hele landet tog inspiration med hjem, da en ekskursion fra de Almene Boligdage var på besøg i boligområdet Gellerup/Toveshøj. 


For de konferencedeltagere, der havde valgt at tage med på ekskursion til Gellerup i det vestlige Aarhus, bød dagen blandt andet på et foredrag ved Keld Albrechtsen, formand i Brabrand Boligforening, et besøg i Gellerup Museum, en indføring i Landsbyggefondens arbejde de seneste 50 år og en rundvisning i det renoveringsramte boligområde.


En af dem, der deltog, var Jeanette Dunn, der er beboerdemokrat i Hovedstadens Almennyttige Boligselskab. Hun havde aldrig været i Gellerup før, og hun fandt derfor en masse inspiration i det ambitiøse helhedsplansprojekt.


”Det har været meget spændende at se. En af de ting, jeg tager med hjem, er, at det er utrolig vigtigt at få beboerne med, når man laver sådan en helhedsplan. Det kunne man se, at de virkelig var her,” sagde hun efter arrangementet.


God til integration af alle

Ekskursionens mange deltagere havde vidt forskellige baggrunde og kunne derfor tage mange forskellige ting med hjem. Én, som kom fra den modsatte ende af landet, var Ditte Hansen, der er bestyrelsesmedlem i Hobro Boligforening. I Hobro har man ikke boligområder i noget nær samme størrelse som Gellerup, men alligevel tog hun inspireret hjem.

”Jeg synes helt klart, vi kan lære noget af det, de gør, for at integrere folk fra andre kulturer i sin boligforening. Vi har også nogle med udenlandsk baggrund i vores boligforening, som vi har problemer med at få med til vores møder, så den indsats, man gør, for at få dem med, kan vi helt sikkert lære noget af,” sagde Ditte Hansen.


Også Gellerupparkens egne beboerdemokrater mente, at de gør noget i Gellerup, som hele landet kan lære af.


”Det, at vi kan samarbejde på tværs af forskellige kulturer, er der mange, der kan lære af. Tidligere var det meget palæstinenserne for sig selv og somalierne for sig selv, men ved hjælp af de mange foreninger, vi har, har vi fået løst det problem. I foreningerne betyder din baggrund ingenting,” sagde Chadi Ali Kayed, der er frivillig i Gellerup, og som holdte et foredrag for ekskursionsdeltagerne.


Og den erfaring har han brugt dagen på at dele med beboerdemokrater fra andre dele af landet.

”Jeg har haft folk fra Tingbjerg og Mjølnerparken og alle de her steder på Sjælland, som har spurgt ind til det, og som gerne ville vide, hvordan vi har fået det løst her.

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1942 )

0

Læseliste