18. NOV. 2017 KL. 00:00

Hele Danmark lærte af Gellerups nytænkende helhedsplan

jeanette-dunn1.jpg

Helene Bagger

Beboerdemokrater og boligselskabsansatte fra hele landet tog inspiration med hjem, da en ekskursion fra de Almene Boligdage var på besøg i boligområdet Gellerup/Toveshøj. 


For de konferencedeltagere, der havde valgt at tage med på ekskursion til Gellerup i det vestlige Aarhus, bød dagen blandt andet på et foredrag ved Keld Albrechtsen, formand i Brabrand Boligforening, et besøg i Gellerup Museum, en indføring i Landsbyggefondens arbejde de seneste 50 år og en rundvisning i det renoveringsramte boligområde.


En af dem, der deltog, var Jeanette Dunn, der er beboerdemokrat i Hovedstadens Almennyttige Boligselskab. Hun havde aldrig været i Gellerup før, og hun fandt derfor en masse inspiration i det ambitiøse helhedsplansprojekt.


”Det har været meget spændende at se. En af de ting, jeg tager med hjem, er, at det er utrolig vigtigt at få beboerne med, når man laver sådan en helhedsplan. Det kunne man se, at de virkelig var her,” sagde hun efter arrangementet.


God til integration af alle

Ekskursionens mange deltagere havde vidt forskellige baggrunde og kunne derfor tage mange forskellige ting med hjem. Én, som kom fra den modsatte ende af landet, var Ditte Hansen, der er bestyrelsesmedlem i Hobro Boligforening. I Hobro har man ikke boligområder i noget nær samme størrelse som Gellerup, men alligevel tog hun inspireret hjem.

”Jeg synes helt klart, vi kan lære noget af det, de gør, for at integrere folk fra andre kulturer i sin boligforening. Vi har også nogle med udenlandsk baggrund i vores boligforening, som vi har problemer med at få med til vores møder, så den indsats, man gør, for at få dem med, kan vi helt sikkert lære noget af,” sagde Ditte Hansen.


Også Gellerupparkens egne beboerdemokrater mente, at de gør noget i Gellerup, som hele landet kan lære af.


”Det, at vi kan samarbejde på tværs af forskellige kulturer, er der mange, der kan lære af. Tidligere var det meget palæstinenserne for sig selv og somalierne for sig selv, men ved hjælp af de mange foreninger, vi har, har vi fået løst det problem. I foreningerne betyder din baggrund ingenting,” sagde Chadi Ali Kayed, der er frivillig i Gellerup, og som holdte et foredrag for ekskursionsdeltagerne.


Og den erfaring har han brugt dagen på at dele med beboerdemokrater fra andre dele af landet.

”Jeg har haft folk fra Tingbjerg og Mjølnerparken og alle de her steder på Sjælland, som har spurgt ind til det, og som gerne ville vide, hvordan vi har fået det løst her.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste