16. NOV. 2017 KL. 11:13

Gymnasieelever hjælper boligselskab med at undersøge beboerbehov

himmelev-2.jpg

Cassandra Emily Jensen

Samfundsfagstimerne blev så spændende, at eleverne tog 36 forud. De engagerede elever ville sikre, at deres spørgeundersøgelse blev til reel nytteværdi for beboere, boligorganisation og kommune.

Kun 38 procent af beboerne i Boligselskabet Sjælland sorterer alt deres affald. Omvendt ønsker 96 procent et lille privat udeareal, fx en have eller altan.

Det ved boligselskabet, fordi det har haft en gymnasieklasse til at undersøge beboernes behov, ønsker og vaner.

Beboerne fik også mulighed for at angive de tre vigtigste prioriteringer ud af ni forslag, eksempelvis fælleshus med køkken, legeplads, nyttehaver med mere. Det højst prioriterede forslag er et grønt område, hvor man kan sidde, som 78 procent af beboerne valgte.

Den 26. september blev eleverne i 2.X på Himmelev Gymnasium præsenteret for projektet ’Bo attraktivt og alment’. Projektet er opstået i samarbejde imellem innovationslaboratoriet CORO, Boligselskabet Sjælland, Himmelev Gymnasium og Roskilde Kommune.

Eleverne har selv udviklet spørgsmålene, der er brugt i to forskellige undersøgelser. En kvantitativ, som Boligselskabet Sjælland har sendt ud til beboere og en kvalitativ, hvor eleverne har mødt 10 beboere og interviewet dem.

Halvanden måned senere blev undersøgelsens resultat offentliggjort i forbindelse med en reception på Himmelev Gymnasium den 10. november.

Sammen med resultaterne blev der også fremlagt løsningsforslag. Eksempelvis anbefaler gymnasieeleverne lettere tilgængelige containere og sorteringsskraldespande i køkkenet til de mange beboere, der har meldt pas, når det handler om sortering af affald.

Til receptionen, hvor eleverne afleverede resultatet af undersøgelsen til Boligselskabet Sjælland og Roskilde Kommune, var også innovationslaboratoriet CORO samt kommunalpolitikerne Tomas Breddam (S) og Jeppe Trolle (B), der begge er medlem af Klima- og Miljøudvalget.

Nærværende engagement

Eleverne har i forbindelse med udviklingen af spørgsmålene taget udgangspunkt i, hvad beboerne har råd til at betale over huslejen, og hvad kommunens overordnede mål er for miljø og bæredygtighed. Projektet har været en del af elevernes samfundsundervisning, og spørgsmålene er blevet kvalitetskontrolleret af Boligselskabet Sjælland. At resultatet kan ende med at blive til noget konkret, har tændt elevernes engagement i en grad, at de har brugt masser af samfundsfagstimer på forskud.

”Vi har 36 timers samfundsfag i overskud, som skal aflyses det næste halve år. Udover det har vi brugt en aften på at interviewe. Og efter at have arbejdet med det i skolen er det svært at få ud af hovedet, hvis noget skal rettes,” fortæller Caroline Lunding fra 2.X.

Beboerne har følt, at de engagerede elever har lyttet til dem, og taknemmeligheden kunne mærkes i Boligselskabet Sjælland.

Jeg var ikke engang nået hjem, før den første takke-mail kom,” fortæller Bodil Mielke, markedsføringsmedarbejder i Boligselskabet Sjælland, og fortsætter:

”Det har været meget positivt. Eleverne var søde og nærværende, og beboerne ville fortælle, hvilke drømme de har.”

God læring og lave omkostninger

Det store engagement i projektet og den professionelle bearbejdelse af elevernes arbejde har gjort oplevelsen ekstra lærerig.

”Jeg synes, det har været fedt at binde teori med praksis. Og så har jeg lært en masse om metode vedrørende kvantitative og kvalitative undersøgelser,” fortæller Lau Stage Christiansen fra 2.X.

Da eleverne har arbejdet med projektet som en del af samfundsfagsundervisningen, har det ikke kun været en lærerig oplevelse for eleverne, undersøgelsen har også givet boligorganisationen vigtig viden til en god pris.

”Eleverne har udarbejdet analyser og indsamlet viden, vi ikke havde i forvejen, som er værdifuld for boligselskabet, og det har været gratis,” fortæller Rune Barløse, som er projektets tilknyttede samfundsfagslærer på Himmelev Gymnasium.

Bodil Mielke har også været direkte involveret i projektet, og hendes arbejdstimer i forbindelse med projektet udgør de fleste af undersøgelsens omkostninger.

”Det har ikke kostet andet end mine timer og en kollega, der har siddet med spørgeskemaerne i to timer. Vi har også købt sandwich, men det er ingenting,” fortæller hun.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

BL Tingbjerg 111018 014 Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Finnmuus Boligdirektører: Kæmpe problem at udskyde energirenoveringer og andre nødvendige renoveringer
RW 210922 FAB Elbiler 0024 Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"
Katja Lindblad Domea Beboerrådgivning bremser udsættelser
Se alle artikler ( 2726 )

0

Læseliste