21. NOV. 2017 KL. 13:26
Fodboldfællesskabet i Titanparken
21. NOV. 2017 KL. 13:26
DGI Crossroads, der arbejder med idræt i udsatte byområder, og den boligsociale helhedsplan ”Nørrebrobyggerne” har sammen startet et fodboldfællesskab i Titanparken. Det består af unge fodboldspillere fra nabolaget. Et fællesskab som de unge selv skal lære at styre.
Det blæser og trækker op til regn, men det ænser de unge fodboldboldspillere ikke. De spæner rundt på det røde gummiunderlag med hovedet rettet mod den ru gadefodbold. Råb og smil bliver udvekslet i virvaret af sålrulninger og skriggule overtræksveste.
”Det er rigtig fedt at være sammen med vennerne og spille fodbold. Det giver et bedre sammenhold her i gården blandt alle dem, der kommer,” siger 14 årige Feras Al-Hasan.
Nørrebrobyggerne kickstartede i samarbejde med DGI Crossroads fodboldfællesskabet Titanparken Street Soccer Community i august. Det løber frem til slutningen af 2017. Fællesskabet centrerer sig om fodboldbanen i Titanparkens baggård.
”Titanparken var et af de områder, hvor vi ikke havde så mange aktiviteter på ydre Nørrebro. Der er en rigtig stor gruppe unge, som er potentielt udsatte og kriminalitetstruede. Så det er et godt sted at lave en aktivitet,” forklarer Simon Young Nonboe, boligsocial medarbejder hos Nørrebrobyggerne.
I nuværende form er to instruktører i gadefodbold fra DGI tilknyttet. De medbringer bolde, veste og kegler. De står også for at invitere fodboldfællesskabet i Titanparken til turneringer i gadefodbold.
I det nye år trækker DGI Crossroads sig ud af projektet. Herefter skal fællesskabet være selvkørende, og de unge skal styre begivenhederne. Ifølge Feras Al-Hasan har de stadig noget at lære om instruktørernes metoder, før de er klar til at løfte opgaven.
”Jeg tror godt vi kan, hvis vi få lidt mere træning og lidt flere øvelser,” siger han.
Uddannelse og organisering
I efteråret får de unge gradvist mere ansvar for, hvad træningen skal indeholde, og hvilken vej fællesskabet skal gå. I november afholdt de den sidste af to træningslejrer i Hafnia-hallen, hvor fællesskabets grundlæggende kultur blev fundet. Den indebærer, hvad de skal træne, hvilken slags gadefodbold de skal spille, hvilke regler de skal have, kreering af klub-logo, og hvilke roller de vil tage i fællesskabet.
”De unge tager nogle små roller og er blevet trænet i, hvordan man taler til en gruppe samt, hvordan man varmer op,” siger Simon Young Nonboe.
I december bliver projektet afsluttet, hvor de modtager et diplom på uddannelsen som Street Soccer-instruktør hos DGI. Ifølge Simon Young Nonboe kan det kan bruges til mere end fodbold.
”De kan blive hyret af DGI til andre områder, hvor de skal undervise i Street Soccer. De kan bruge det, når de søger fritidsjob, fordi de kan skrive det på deres CV. De kan bruge det i skolen i forhold til gruppearbejde, og de kan bruge det til sætte sig nogle mål i livet,” siger Simon Young Nonboe.
Mere end et fodboldhold
”Det er jo ikke bare fordi, vi laver et fodboldhold. Vi giver de unge muligheden for at være rollemodeller for hele deres område. Vi giver dem en sund interesse i noget, hvor de bruger fodbold til at gå forrest for andre unge,” siger Simon Young Nonboe.
Idrætsfællesskabets målgruppe er 14-20 årige, men der er flere under 14 år end over 16 år, fordi det er svært at få engageret de ældre.
”Det er rigtig svært at fange dem på 18 år, som vi gerne vil have, netop fordi de kan gå ind og tage den voksne rolle på holdet,” siger Simon Young Nonboe.
I øjeblikket arbejder Nørrebrobyggerne på at ansætte en rollemodel for hele fodboldfællesskabet, som skal blive ansat hurtigst muligt. Simon Young Nonboe er selv med ude og spille fodbold om torsdagen, indtil den rigtige kandidat er fundet.
”Det bliver en, der går ind på lige fod i det her fællesskab. Personens alder skal gøre ham til en rollemodel for det her hold, da mange af dem er unge,” siger Simon Young Nonboe.
Selvom de unge mødes for at spille fodbold, er det også en platform, hvor de får besøg af en jobkonsulent, som taler med dem om fritidsjob.
Om skribenten
Seneste Artikel
Massiv mangel på boliger i Grønland