08. NOV. 2017 KL. 15:46

Byttemarkeder styrker fællesskabet i bolig-afdelingerne

_mg_1925.jpg

Johnny Gudmand Petersen

Til DAB’s tredje frivilligdag fortalte oplægsholderne om opgangsrepræsentanter og fællesmiddage, og beboere delte praksiserfaringer og gav hinanden inspiration til, hvordan de frivillige kræfter kan styrkes i DAB’s boligafdelinger.

Et bord fyldt med forskellige kaffekopper stod klar i den forhenværende sporvognsremise, som nu administreres af det kreative fællesskab AFUK på Enghavevej. Kopperne var til 165 beboere i DAB’s boligafdelinger, som havde meldt deres ankomst lørdag den 28. oktober. De kom fra nær og fjern. De, som havde den længste rejse, havde taget turen på ca. 300 kilometer fra Esbjerg.

Dagen bød vanen tro på oplæg, paneldebat blandt nogle af oplægsholderne og fire forskellige værksteder. I værkstederne var oplæggene deltagerinddragende. Deltagerne skulle selv sætte ord på deres hverdagsudfordringer, og hvordan de bliver løst med inspiration fra oplægsholderne.


De fire værksteder

Medstifter og daglig leder af ’Sager der Samler’, Paul Natorp, stod for værkstedet ’Giv ideen liv – gode måder at komme fra idé til virkelighed’. Han satte fokus på, hvordan aktive beboere sammen kan engagere sig og komme i mål med en god idé, når den opstår. Han lagde vægt på, at det ikke er noget, der sker fra den ene dag til den anden, men snarere igennem vedholdende kommunikation, som han symboliserede på tavlen med en tegning af en dampende kop kaffe.

Lama Juma, projektleder for indsatsen Byttemarked, stod for værkstedet ’Byttemarked – byt løs med din nabo’. Hun har stor erfaring med at arrangere byttemarkeder, så hun delte ud af sine erfaringer og gav gode råd til at komme i gang med bytteriet. Hun har været med til at skabe platformen byttemarked.nu, som har en udførlig guide til, hvordan man skaber et byttemarked, selvom man er nybegynder.

’Giv din gode idé videre!’ var et værksted med to oplægsholdere, Niels Olsen og Dorthe Fensbo. Sammen med deltagerne drøftede de gode måder at skabe og bevare fællesskaber med eksempler fra virkeligheden. Et af de eksempler, de præsenterede, var konceptet med opgangsrepræsentanter i Murergården på Nørrebro, hvor alle opgange har en repræsentant, som sørger for, at fællesskabet trives.

Det fjerde værksted var ’Fællesmiddag – erfaringer og værktøjer’ af Jonas Grøn, initiativtager til Street Dinners. Han fortalte om sine erfaringer fra både København og Amsterdam med at få stablet en hyggelig fællesmiddag på benene. Hans erfaringer indebærer en række praktiske råd, bl.a., at man skal være mere end én arrangør, da det bliver nemmere at kommunikere med dem, der frivilligt hjælper, og det bliver sjovere i processen.

Robbie Jørgensen er bestyrelsesformand i St. Svenstrup, som består af familieboliger i en ombygget trelænget gård. Han har flere ideer, som han gerne vil indfri.

”Jeg vil gerne i gang med at lave hønsehus, nyttehaver og måske nogle kaniner,” sagde han.

 

Men som flere deltagere ytrede i værkstederne, har Robbie Jørgensen også haft problemer med at realisere sine projekter. Til frivilligdagen fik han dog en simpel idé til en løsning.

”At starte i det små for at få folk med er det vigtigste, jeg har fundet ud af,” sagde Robbie Jørgensen.


En stor frivilligdag

Frivilligdagen er en del af DAB's indsats Fællesskab & Frivillighed, der i en periode fra 2015-2017 finansieres af Velux Fonden, hvilket gør arrangementet gratis. Administrerende direktør i DAB, Niels Olsen, bød de fremmødte velkommen med dagens første ord. Senere holdt han en afrunding af arrangementet inden dagens sidste oplæg, hvor han lagde vægt på, at konceptet skal fortsætte.

”Fællesskab & Frivillighed fortsætter. Toget kører, om man så må sige. Det giver ingen mening at forsøge at bremse det nu, hvor vi har så stor en tilslutning. Tværtimod vil vi fortsætte med at bakke op om de mange aktive beboere og de gode tiltag i boligafdelingerne,” sagde han.

DAB’s frivilligdag er en aktiv dag, og ildsjælene er på i mange timer. Derfor var aftenens sidste oplæg energisk og humoristisk.

Taleren var Esben Danielsen. Han er direktør for Lokale- og Anlægsfonden. Med referencer fra lokalfodbold og Roskilde Festival samt en praksisforståelse af, hvordan man motiverer, organiserer og omtaler frivillige, fik han hoveder til at nikke og smilemuskler aktiveret i den gamle remise.

Efter talen var en aktiv pause med bl.a. croquis og skrivning af årets fællessang. Aftenen endte med den nye fællessang og et måltid. Deltagerne tog hjem med maver fuld af mad, og hoveder fuld af ideer.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste