16. MAR. 2017 KL. 00:00

Mette Frederiksen: Lejere og ejere skal ligestilles i forhold til boligskatten

mette-frederiksen17_full-window-size.jpg

Alex Tran

Socialdemokraterne vil i de kommende forhandlinger om en reform af boligskatten have fokus på, at skatterabatten også skal gælde almene boliger.

Socialdemokraternes formand og statsministerkandidat, Mette Frederiksen, besøgte onsdag eftermiddag det almene boligområde Møllevangen i Nyborg. Sammen med den lokale borgmesterkandidat Vibeke Ejlertsen besigtigede hun den nyrenoverede boligafdeling under AB Holmegaarden og besøgte flere beboere.

Under besøget kom den socialdemokratiske statsministerkandidat blandt andet ind på de aktuelle politiske forhandlinger om en reform af boligskatten. Forhandlinger, der blandt andet bygger på det boligskattepolitiske oplæg, som regeringen fremlagde i oktober 2016.

Socialdemokraterne vil derfor i de kommende forhandlinger om en reform af boligskatten have fokus på, at skatterabatten for almene boliger skal gøres permanent, som det er tilfældet for boligejerne

Mette Frederiksen

Almene beboere risikerer fordobling af boligskatten
I oplægget fra oktober 2016 ville regeringen blandt andet indføre et nyt ejendomsvurderingssystem. Det nye ejendomsvurderingssystem vil medføre en stigning i boligskatten for mange tusinde husstande.

Specielt vil beboere i etageboliger – herunder almene boliger – blive ramt hårdere. Mens enfamiliehuse vil opleve en gennemsnitlig stigning i ejedomsvurderingen på 47 procent, vil lejligheder tilsvarende opleve en ejendomsvurderingsstigning på 330 procent.

Regeringen ville dog samtidig indføre en såkaldt boligskatterabat fra 2021, der skal sikre, at ingen boligejere ved overgangen til de nye skatteregler skal betale mere i boligskatter, end de gør efter de nuværende regler. Men netop her var der i forslaget indlagt en betydelig forskelsbehandling. Mens skatterabatten for ejerboliger skal gælde permanent, indtil ejendommen sælges, skal skatterabatten i almene boliger aftrappes over 20 år. Gennemføres et sådan forslag, vil det betyde, at ejendomsskatten for beboere i almene boliger vil blive mere end fordoblet. Hvorimod skatteforslaget viste, at skattebetalingen i ejerboliger ikke ville stige.

”Det er dybt uretfærdigt,” siger Mette Frederiksen.

”Socialdemokraterne vil derfor i de kommende forhandlinger om en reform af boligskatten have fokus på, at skatterabatten for almene boliger skal gøres permanent, som det er tilfældet for boligejerne,” fortsatte hun.

Vil også fastfryse den almene grundskyld
I de aktuelle forhandlinger om ejendomskatten er det også blevet foreslået, at boligejerne skal have fasfrosset grundskylden i årene fra 2018 til 2021. Om fastfrysningen også skal gælde de almene boliger og andelsboliger, har regeringen dog endnu ikke villet svare på.

”Socialdemokraterne vil helt sikkert arbejde på, at en eventuel fastfrysning af grundskylden også skal gælde for lejerne,” siger Mette Frederiksen.

I forbindelse med forhandlingerne i 2015 om finansloven for 2016 blev regeringen med støttepartier enige om at fastfryse grundskylden for ejerne af private boliger i 2016 – men den fastfrysning kom ikke til at gælde for almene boliger. I forbindelse med forhandlingerne i 2016 om finansloven for 2017 blev der ligeledes vedtaget en fastfrysning af grundskylden. Men denne gang blev grundskylden efter krav fra Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti også fastfrosset for lejerne. Begge partier begrundede det med, at forskellen var uretfærdig. Ingen af de to partier har dog indtil videre villet forholde sig til, om lejerne også skal have ligestilling med en fastfrysning af grundskylden i perioden frem til 2021.

Om skribenten

regnar_m_nielsen.jpg
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Udviklingsplan for Vollsmose vil gå ud over folkeskoler

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Udviklingsplan for Vollsmose vil gå ud over folkeskoler

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1941 )

0

Læseliste