14. MAR. 2017 KL. 00:00

Kommuner svigter hjemløse

hjemloes-raadhuspladsen.jpg

Scanpix

Der er ikke noget at tage fejl af. Servicelovens paragraf 141 slår fast, at alle landets 98 kommuner skal tilbyde alle hjemløse en handleplan, som skal føre dem ud af hjemløsheden. Men et er, hvad der står i loven. Noget andet er, hvad der sker i praksis.

En netop offentliggjort undersøgelse, foretaget af Ankestyrelsen, viser, at 62 procent af landets kommuner kun tilbyder at lave en handlingsplan til de hjemløse, der bor på forsorgshjem eller lignende.

Kun 37 procent laver en handleplan for alle kommunens hjemløse, som loven foreskriver, den skal.

Efter serviceloven skal kommunen tilbyde at udarbejde en handleplan til borgere med alvorlige sociale problemer. Udover at være hjemløse, er mange hjemløse ramt af flere sociale problemer. For eksempel har fire ud af fem hjemløse en psykisk lidelse og/eller et misbrug.

Handleplaner skal sikre, at der i samarbejde med borgeren bliver sat konkrete og målbare mål for, hvordan man kan forbedre hans eller hendes levevilkår, for eksempel ved at komme ud af misbrug og finde et hjem.

For cirka 10 år siden lavede man en tilsvarende undersøgelse. Dengang var det 26 procent af kommunerne, som levede op til lovens krav om handleplaner. I dag er det 37 procent. Det er desværre ikke den store forskel, de 10 år har udvirket. Og det er ærgerligt.

Sofie Bay Petersen

Minister: Stram op!
Børne- og socialminister Mai Mercado beder kommunerne stramme op, så flere hjemløse kan få gavn af redskabet.

”Handleplanen er et vigtigt redskab for kommunen og for den hjemløse borger selv, fordi den kan sætte klar retning for, hvordan netop denne borger bedst kan hjælpes ud af sine sociale problemer. Men det kræver jo, at kommunen bruger handleplanen og bruger den rigtigt. Jeg forventer, at de kommuner, der ikke lever op til deres pligt om at tilbyde denne hjælp til alle hjemløse, fremover vil lægge en indsats i at gøre det bedre”, siger Mai Mercado.

De fleste borgere vil ifølge Ankestyrelsens undersøgelse gerne have en handleplan, når kommunen giver dem tilbuddet. 63 procent af kommunerne oplever ikke udfordringer med at motivere borgeren til at få en handleplan.

Hjemløseorganisation skuffet
Hos de hjemløses landsorganisation, SAND, er man skuffet, men ikke overrasket.

”For cirka 10 år siden lavede man en tilsvarende undersøgelse. Dengang var det 26 procent af kommunerne, som levede op til lovens krav om handleplaner. I dag er det 37 procent. Det er desværre ikke den store forskel, de 10 år har udvirket. Og det er ærgerligt.

Handleplanerne er af stor betydning. Udover at forpligte kommunerne forpligter handleplanerne jo også den hjemløse til at gøre en indsats for at gøre noget selv.”

”Det står i loven, at kommunerne skal gøre det her. Det kan ikke være rigtigt, at der ikke sker noget,” siger informationsmedarbejder i SAND, Sofie Bay Petersen.

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Målet er ingen hjemløse

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Målet er ingen hjemløse

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2940 )

0

Læseliste