10. MAR. 2017 KL. 00:00

Boligselskaber flyver besparelser hjem med droner

drone_boligselskabet_sjaelland_full-window-size.jpg

Boligselskabet Sjælland

Flere og flere boligselskaber benytter dronerne til inspektion. Sydkystens Boligselskab har bl.a. benyttet en drone på tre afdelinger og sparer mere end 100.000 kroner på ikke at skulle stilladser og lifte op.

 

De små ubemandede fly bliver fortsat mere og mere populære til civile gøremål. Også hos landets almene boligselskaber. Dronerne bruges til registrering af bygninger og sparer store udgifter til bl.a. lifte, stiger og stiladser. Men benyttes også til centimeter-præcise opmålinger af udearealer.

“Droner italesættes helt sikkert mere i sektoren nu end tidligere. Selv har vi gennemanalyseret 100% af vores arealer, og vi har fået helt præcise data. Det er imponerende, hvad vi får visualiseret. Det er en meget mere effektiv opmålingsmetode end den traditionelle opmåling fra land. Det virker super, og det skal vi til at styre efter,” siger Arne Juul, der er direktør i Slagelse Boligselskab og altså benytter droner som en del af en effektiviseringsdagsorden.

Det kan bedst betale sig for os at have vores egen drone. Vi bruger den til alt det, vi tidligere brugte stilladser og lifte på. Tagplader, tagrender, skorstene. Det kræver en god portion koncentration at flyve den, men den tiltrækker sig ofte en del opmærksomhed, især fra områdernes børn.

Jonas Bjørn Whitehorn

I Danmark bruger virksomheder, forskere, myndigheder, medier og privatpersoner droner i stor stil. Regeringen lancerede i efteråret en national strategi, der skal gøre Danmark til et førende drone-land. Ifølge en undersøgelse fra ingeniørernes fagforening IDA har omkring 160.000 danskere mellem 18-70 år allerede købt en drone, endnu flere ønsker sig en. Hver tredje dansker, der enten ejer en drone eller overvejer at købe en, har ikke sat sig ind i reglerne for at flyve med droner, fortæller undersøgelsen.

Hos flere boligselskaber benyttes dronerne til inspektion. Sydkystens Boligselskab har bl.a. benyttet en drone på tre afdelinger og sparer mere end 100.000 kroner på ikke at skulle stilladser og lifte op. Det samme i Ballerup Boligselskab, hvor driftslederen i området omkring Bispevangen fører tilsyn fra luften.

Skal du flyve med droner, så kræves der et dronebevis til erhvervsflyverne, der som de eneste må flyve i bymæssig bebyggelse. Hidtil har de fløjet på en dispensation. Enkelte boligselskaber lejer droner ind, når de har behov, men hos eksempelvis Boligselskabet Sjælland har man indkøbt en drone. Det kan bedre betale sig, idet det kan koste op mod 10.000 kroner at få et firma til at flyve en tur rundt om sine bygninger. Hos Boligselskabet Sjælland flyves dronen af en medarbejder fra kommunikationsafdelingen, og benyttes også til registreringer. Den er i luften et par gange om måneden.

”Det kan bedst betale sig for os at have vores egen drone. Vi bruger den til alt det, vi tidligere brugte stilladser og lifte på. Tagplader, tagrender, skorstene. Det kræver en god portion koncentration at flyve den, men den tiltrækker sig ofte en del opmærksomhed, især fra områdernes børn,” fortæller Jonas Bjørn Whitehorn, der er presse- og politisk konsulent og tog drone-’kørekort’ sidste sommer.

Andre boligselskaber der benytter droner er bl.a. Fællesbo, Civica og FAB.

Du kan læse mere om boligselskabernes drone-flyvninger i næste nummer af BOLIGEN, som udkommer sidst på måneden.

Om skribenten

kristoffer_friis_soerensen.jpg
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste