01. JUN. 2017 KL. 00:00

Indblik: Vores ældre står i akut boligmangel

dsc_0035.jpg

Privatfoto

LEJERNES ORGANISATION: Det er især de fattigste ældre, der isoleres alene i uegnede boliger.

Woonbond – de hollandske lejeres organisation og pendant til Lejernes Landsorganisation – bekræfter, at der er mangel på egnede boliger til ældre. 

”Vi har simpelthen ikke nok egnede boliger til de ældre lejere. Det er et seriøst problem,” fortæller Jannie Komduur.

Hun varetager de politiske interesser hos Woonbond.

”Vi får kun flere ældre i de kommende årtier og endnu flere, der bliver over 75 år. For at de kan bo i passende boliger, bliver vi nødt til at bygge flere eller tilpasse de allerede eksisterende boliger de ældres behov. De politiske ændringer fra 2012 flytter ansvaret fra det offentlige over på den enkelte,” fortæller Jannie Komduur.

Hos Woonbond mærker man i stigende grad konsekvenserne af de politiske tiltag fra 2012.

”Du ser flere og flere mennesker, der bor alene, som ikke er syge nok til at blive erklæret egnet til plejehjem. De må finde egne løsninger. Nogle mennesker kan ikke gøre meget, hvis de ikke kan finde en passende bolig, og det gælder især ældre lejere med lav indkomst uden naboer og familier,” fortæller Jannie Komduur.

Du ser flere og flere mennesker, der bor alene, som ikke er syge nok til at blive erklæret egnet til plejehjem. De må finde egne løsninger. Nogle mennesker kan ikke gøre meget, hvis de ikke kan finde en passende bolig, og det gælder især ældre lejere med lav indkomst uden naboer og familier.

Jannie Komduur

Otte års venteliste 
Mange lejere får afslag på deres ansøgninger om tilpasning af boligen, og det kan blive en dyr affære selv at betale. De kan derfor være nødsaget til at flytte.

”De kan kun vente og håbe, der dukker en bolig op de kommende år. Her i Amsterdam kan der være otte års venteliste på boliger i det hele taget. I andre områder er det et år eller mindre. Alle områder har forskellige systemer for deres sociale boligbyggerier med forskellige metoder og ventelister,” fortæller Jannie Komduur.

Hos Woonbond mener man, at indførelsen af systemet har været for voldsom. De ældre står magtesløse i en bolig, de ikke kan bo i, uden udsigter til en ny.

”De nedskæringer, regeringen har indført, var for hårde. Tanken om, at mennesker skal blive gamle i eget hjem og være uafhængige, passer i og for sig de fleste. Men det kræver den rigtige type boliger, så de kan leve et anstændigt liv,” fortæller Jannie Komduur.

”Jeg mærker desperationen hos lejerne. De spørger, hvor de kan få hjælp. Det er ikke et samfund, jeg er stolt af. Mit indtryk er, at situationen skal være slem, og vores ældre borgere skal have det dårligt i lang tid, før kommunen tager ansvar,” fortæller Jannie Komduur.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2976 )

0

Læseliste