01. JUN. 2017 KL. 00:00

Indblik: De ældre er et fælles ansvar

dsc_0022.jpg

PR

Der skal dog være nok passende ældreboliger. Boligorganisationerne skal tænke kreativt.

Atie Schipaanboord er fra ANBO, som er, hvad vi i Danmark kan sammenligne med Ældre Sagen. ANBO genkender boligmanglen som Woonbond, men oplevelsen er, at de ældre er ved at tilpasse sig de nye forhold. De modtager fortsat henvendelser fra frustrerede ældre og pårørende.

”Jeg finder systemet meget kompliceret, som det er lige nu. Systemet burde være mere simpelt. Men jeg kan godt lide tanken om, at plejen af ældre er blevet vores alles fælles ansvar og ikke noget, man overlader til det offentlige, før det er strengt nødvendigt. De fleste ældre vil også gerne blive længst muligt i egen bolig,” fortæller Atie Schipaanboord.

Opråb til boligorganisationer
ANBO mener, der er brug for nye alternative løsninger for ældre, og det kræver, at boligorganisationerne tænker i nye baner.

”Boligorganisationerne skal sikre, at de ældres behov bliver stillet. De skal begynde at bygge flere og nye ældreboliger, renovere de gamle og tænke på de ældres behov. De fleste vil gerne bo uafhængigt og selvstændigt,” fortæller Atie Schipaanboord.

Atie Schipaanboord fornemmer, at man generelt lige så langsomt er ved at tilpasse sig det nye system og den nye måde at tænke på.

Jeg finder systemet meget kompliceret, som det er lige nu. Systemet burde være mere simpelt. Men jeg kan godt lide tanken om, at plejen af ældre er blevet vores alles fælles ansvar og ikke noget, man overlader til det offentlige, før det er strengt nødvendigt. De fleste ældre vil også gerne blive længst muligt i egen bolig.

Atie Schipaanboord

”Jeg får henvendelser fra ældre, der frygter ensomheden i eget hjem, og det er en vigtig diskussion. Også her må boligorganisationerne bygge flere boliger til ældre, hvor de kan bevare uafhængigheden, men samtidig socialisere med andre. Det er i højere grad et opråb til de, der bygger boliger, end en klage af 2012-ændringerne,” fortæller Atie Schipaanboord.

Hos BL’s søsterorganisation i Holland, Aedes, tager man det akutte behov for boliger til ældre alvorligt:

”Der er mangel på boliger for ældre mennesker grundet regeringens politik. Regeringen besluttede, de ældre skal blive i egen bolig, og det er derfor, vi mangler boliger til de ældre. Ser vi på behovet for almene boliger generelt, vil boligorganisationer i Holland bygge flere de kommende år. Vores ambition er at bygge 34.000 flere om året de næste år og hurtigst muligt,” siger Tonny Dijkhuizen fra Aedes.

Vores ældre vil bo selv
ANBO oplever et behov for uafhængighed og frihed hos de ældre, som ikke var gældende før i tiden.

”Nutidens ældre er anderledes. De tager deres egne beslutninger og holder tingene privat. De vil ikke bo på plejehjem. De ældre har en højere indkomst, personlige krav, og derfor er der skabt et behov for at blive boende hjemme,” fortæller Atie Schipaanboord.

ANBO efterlyser derimod flere små lokale fællesskaber for ældre.

”Hvis du er 80 år gammel og ikke fungerer i din bolig, må du selv se dig omkring efter nye muligheder, det kunne måske være boliger for seniorer, men det er svært at finde,” fortæller Atie Schipaanboord.

Flere private løsninger
Hos ANBO ser de flere private initiativer, hvor grupper af ældre går sammen og opkøber gamle biblioteker eller skoler og skaber et rum, hvor der er plads til at blive gamle sammen med andre. Et af de største problemer er, når de ikke har råd til at få tilpasset deres boliger.

”Der er mange eksempler på, at mange er glade. Men andre gange går det forfærdeligt galt. De ældre får afslag på pleje eller tilpasning af hjem på meget uklar baggrund, og det er ofte de historier, aviserne får fat i,” fortæller Atie Schipaanboord.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2837 )

0

Læseliste