15. JUN. 2017 KL. 00:00

Hvordan skaber vi bedre boligområder

bent-i-debat.jpg

Ulla K. Holm

Realdania inviterede til debat med fokus på omdannelser af landets udsatte boligområder.

De seneste 30 år er der investeret massivt i at løfte de udsatte boligområder. Men de veluddannede og formuende klumper sig stadig sammen i de attraktive bykvarterer, mens de fattige koncentreres i udsatte boligområder i forstæderne. Så hvad virker – og hvad gør vi nu?

Sådan lød oplægget, da Realdania inviterede til debat i Allinge, ved spisestedet Røgeriet, på Folkemødet 2017's første dag.


En ordentlig bredside af eksperter og aktører var inviteret indenfor i et propfyldt telt. Alle vil gerne have svar: hvad skal vi gøre? Og svaret: vi gør rigtig mange ting i boligområderne, tingene går i den rigtige retning, men det kræver samarbejde og tålmodighed. Og: fysiske omdannelser gør en forskel, men de gør det slet ikke alene.

Repræsentanter fra den almene sektor var Bent Madsen, direktør for BL og Thomas Holluf, direktør i boligselskabet Domea.dk.


"Vi skal starte med at bekende, at vi har udfordringer i visse udsatte boligområder. Vi skal have ambitioner. Have klare mål. Stil dig på ølkassen og blive ved.  Byen skal komme til boligområdet; arbejdspladser og aktiviteter, der kan skabe en større gennemsigtighed. Og så skal vi ikke tale til beboerne som om de er klienter, men i stedet stille krav," lød det fra Thomas Holluf. 


I panelet var også havde Anne Skovbro, filantropidirektør Realdania, Michael Ziegler, borgmester Høje Taastrup, Rasmus Haugaard, Ejendomsudvikler Vendia Ejendomme, Inaam Nabil, journalist, Morten Naumann og skoleleder Hedegårdenes Skole i Roskilde. 


Der var i panelet enighed om at de fysiske forbedringer og omdannelser skal gå hånd i hånd med boligsociale indsatser, som har skabt bedre vilkår for mange, men som ikke nødvendigvis forplanter sig videre til naboen i byggeriet. At der er effekt ved en øget indsats overfor børn i skole og hjem var også en pointe, der blev snakket om i panelet. I nogle områder er der dog store vanskeligheder. Bl.a Taastrupgaard, hvor der for nylig har været visitationszoner. Noget som smitter negativt af på kommunen.
 


"Hovedproblemet er at nogle få boligområder er sidstevalget. Det, vi har fokuseret på er sociale indsatser, vi skal kombinere social og fysisk. Og så tage opgøret med de opgøret med de ensartede boligområder, hvor der ingen byfunktion er, ligesom vi skal have blandet boformerne," sagde Michael Ziegler. 

"Frederiksberg er bare flottere end Vollsmose, I'm sorry! Vi har smukke grønne områder i Vollsmose, men de fysiske rammer har gjort noget ved mig. Jeg skal ikke tilbage. Men der er begyndt at ske ting. Jeg har stor respekt for at man i Odense har besluttet at letbanen også skal føres til Vollsmose. Det er en anerkendelse af, at der også her bor unge, der gerne vil søge mod by og uddannelse. Det er positivt og den slags åbninger ser jeg gerne flere af," sagde  Inaam Nabil, journalist, opvokset i Vollsmose. 

Læs mere om Realdanias initiativ

Udsatte boligområder i forstaden

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste