07. JUL. 2017 KL. 12:01

Flygtninge bor i containerbarakker i Berlins udkant

bl_hju015_.jpg

Hannes Jung

Syv steder i Berlin er der bygget midlertidige containerlandsbyer, hvor udsatte asylansøgere huses. 

Helt ude i det østligste Østberlin, der hvor S-Bahnen ender, og kun en taxa kan tage os resten af vejen, ligger én af syv containerbarakker, som delstaten Berlin har oprettet til særligt udsatte flygtninge. De andre seks er også alle placeret langt fra byens centrum.

Rundt omkring flygtningecentrets ternede barakbygninger ligger tre-fire høje boligblokke, der bærer præg af at være opført i en tid, hvor bydelen hørte under DDR. På en græsplæne, der tidligere husede en børnehave, ligger det tre etager høje containerbyggeri. Ikke umiddelbart et oplagt sted at bygge midlertidige boliger, men her har man altså fundet et ledigt stykke jord.

”For ti år siden lå der en børnehave på stedet, men siden da har, der ikke været noget. Derfor er det spændende, at der er kommet noget nyt, og i sommers holdt vi for eksempel en sommerfest med dem, hvor vi havde et kor, der sang,”

Christian Würfel, plejehjemmets leder.

Boligerne er bygget på et fundament af skibscontainere, men har også rum og gange, som er større end en almindelig tyvefodscontainer. Valget af disse brugsklare vægge har gjort det muligt at bygge hele flygtningecentret på bare to måneder.

Inden for døren går flere af centrets beboere rundt i midtergangen, der skiller den ene række af containere fra den anden. En kvinde fra den kirkelige organisation, som driver centret, må dog beklagende forklare, at centret er for særligt udsatte asylansøgere, og at der derfor ikke kan blive tale om en rundvisning.

Sommerfest med ældrecenter
Hos centrets naboer vil man til gengæld gerne åbne dørene. Det viser sig at være et plejehjem, som har nydt godt af det liv, som det nye flygtningecenter har skabt.

”For ti år siden lå der en børnehave på stedet, men siden da har, der ikke været noget. Derfor er det spændende, at der er kommet noget nyt, og i sommers holdt vi for eksempel en sommerfest med dem, hvor vi havde et kor, der sang,” fortæller plejehjemmets leder, Christian Würfel.

I en stol ved plejehjemmets indgang sidder en ældre dame ved navn Helga Schneider. Hun har besøg af sin kusines søn og dennes kone. Sommerfesten deltog hun ikke i, men hun har alligevel forståelse for flygtningenes situation.

”Generelt er det selvfølgelig sørgeligt, at de kommer her til Tyskland, og containerboligerne virker også som en nødløsning. Men jeg tror nu alligevel, at den er bedre end mange af de andre steder, man hører de bor,” siger hun.

Læs også fra Boligens besøg i Tyskland: 

 

Lynbyggeri i Lübeck inspirerer

 

Affolket Østtysk by får nyt liv

Om skribenten

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste