04. JUL. 2017 KL. 14:09

"Eleverne skal bekymre sig om, hvem der er kærester med hvem"

img_0176_lysnet.jpg

Jan Klint Poulsen og Lise Kragh Hansen

Halvdelen af 8. årgang fra Kirsebærhavens Skole sidder samlet i pejsestuen med opmærksomheden rettet imod en politimand i fuld uniform. Med store armbevægelser bevæger han sig energisk og fortæller pædagogisk om, hvordan de seje pushere nede fra det lokale torv hyler og grædende kalder på mor, når de først sidder bag tremmer. 

”Så er de altså ikke så seje længere, det glemmer de bare at fortælle jer.”

Jens Dyrberg, politimand fra Københavns Politis Kriminalpræventive Sektion

”Så er de altså ikke så seje længere, det glemmer de bare at fortælle jer,” afslører Jens Dyrberg fra Københavns Politis Kriminalpræventive Sektion.  


De fleste af eleverne bor i boligområdet Folehaven og kan formentlig nikke genkendende til nogle af de ældre, der hænger på det lokale torv, som ryger ind og ud af fængslerne. 


To 8. klasser fra Kirsebærhavens Skole i Valby er taget på tre dages Bootcamp på en feriekoloni ved Frederiksværk. En elev rækker hånden i vejret, og politimanden rykker sin taburet helt hen foran ham. Han rykker taburetten rundt i lokalet fra elev til elev, helt tæt på og sikrer øjenkontakt, hver gang en elev rækker hånden i vejret og deltager i snakken. Han roser dem for gode spørgsmål og driller dem humoristisk, mens han lærer dem om straffelovens paragraffer, sund fornuft og roser dem for at være fornuftige unge mennesker. Han driller en af eleverne med hans chokolade-pusher og fortæller om, hvordan han som nyuddannet politibetjent en juleaften satte sin mor i håndjern – uden at have en nøgle med.


Det er alt sammen for at skabe et tættere bånd imellem politiet, SSP-medarbejderne og eleverne. 
 


Pilotprojekt på tegnebrættet 
SSP-konsulent Michael Langholm-Pedersen tager sig dagligt af det kriminalpræventive på flere skoler og er ansvarlig for Indre By, Vesterbro, Sydhavnen, Valby og Vanløse. På Kirsebærhavens Skole blev der, da eleverne gik i sjette klasse, udtrykt bekymring for en lille flok fra årgangen, og selvom dem, der egentlig var årsag til balladen, ikke længere går på Kirsebærhavens Skole, er resultatet af to år gamle bekymringer blevet til en bootcamp.


”Det var af den karakter, at fremmede biler og personer tiltrak de udsatte elevers opmærksomhed, og at der foregik en trafik, der var meget bekymrende og utryghedsskabende for elever og personale. Det fik SSP Valby til at tænke på, hvordan vi kunne få fat i de unges opmærksomhed og tænke mere over, hvordan de kunne tage positive valg i livet,” fortæller Michael Langholm-Pedersen, der er SSP-konsulent, og som i øvrigt nyder at bruge tid med de unge mennesker og lære dem at kende.    


Det kriminalpræventive projekt kom på tegnebrættet og blev udviklet i de følgende år, og resultatet er bootcampen for de unge. Han håber, pilotprojektet på sigt kan bruges på andre skoler og forebygge kriminalitet, før det er for sent. Den boligsociale helhedsplan i Folehaven, SURF Valby, SSP og den lokale skole står bag pilotprojektet, som er finansieret af SSP, og det skal hjælpe med at forhindre, at unge ender i kriminalitet.   
                            

Afsøger og afprøver  
8. årgangs forældre blev forinden samlet og orienteret om det kommende eksperiment med bootcampen, og opbakningen var stor, fornemmer Michael Langholm-Pedersen. Indtil videre har bootcampen budt på afprøvning af grænser ved en forhindringsbane i skoven med rappelling, klatring og alternativ madlavning af naturens ingredienser.  


”En udfordring, eleverne skulle igennem, var at kravle op på toppen af en pæl. De seje drenge stod med rystende ben, mens klassens mindste pige kravlede helt op i toppen på få sekunder. Hun fik pludselig respekt. Nogle kunne overvinde deres frygt, og andre turde sige, at det var svært. Det er en styrke, ligesom det er en styrke at turde sige, man synes matematik i skolen er svært. Det er godt for eleverne, at se andre sider af hinanden og opleve nye kompetencer,” fortæller Michael Langholm-Pedersen, der er SSP-konsulent. 


Anonym survey  
Eleverne har tidligere deltaget i en survey omkring kriminalitet, fritid og relationer, og SSP-konsulent Michael Langholm-Pedersen gennemgår resultaterne sammen med de unge. Han roser dem for, at alle svarer nej til at have røget hash, og han opfordrer dem til at komme til ham, lærerne eller de boligsociale medarbejdere, hvis de har noget på hjerte. 


”I jeres alder skal I kun bekymre jer om, hvem der er kærester med hvem og jeres skole,” siger Michael Langholm-Pedersen og fortsætter: 


”Hele 70 procent af jer går til fritidsaktiviteter og har fritidsjob, og det er rigtig godt. Hvis I hænger på hjørnerne i området, bliver Fru Hansen måske nervøs, fordi hun ikke ved, hvem I er. Gamle damer bliver jo let bange, ved i nok. Hvis I derimod tilbyder at bære hendes poser eller hilser venligt på hende, eller hvis hun har set jer nede i Netto, så forsvinder hendes utryghed,” fortsætter Michael Langholm-Pedersen.  


Ud over de udendørs forhindringsbaner, mødet med politimanden og SSP-medarbejderen er der også faglige timer på skemaet, og en lokal ung kommer forbi og fortæller modigt om sin negative fortid i Folehaven, og hvordan han kom tilbage ”på sporet”. 

Boligen nr. 7/8 - 2017

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2956 )

0

Læseliste