27. FEB. 2017 KL. 00:00

Leder: Monstret i skabet

_alr4212.jpg

Anna-Lene Riber

“Derfor kære politikere: Når I nu er i færd med at lukke monstret ud af skabet, så skal I rimeligvis også give en klar garanti for tryghed for boligLejerne, så de også kan have sikkerhed for, at deres skatteregning fastholdes i forhold til indkomsten.“

DET FARLIGE MONSTER i skabet i dansk politik hedder boligskatterne. Alle politikere er lidt bange for det, og derfor er de også enige om, at de skal holde hinanden i hånden i et bredt forlig, når skabet skal åbnes. Men det bliver mere og mere uklart, hvornår skabet skal åbnes.

Historien starter tilbage i efteråret med fremlæggelsen af den forrige regerings bud på et nyt ejendomsvurderingssystem og nye ejendomsskatter under den beroligende overskrift ”Tryghed for boligejerne”, som dog samtidig var urovækkende: For hvad med ”Tryghed for boligLejerne?”.

Frem imod jul blev der opnået enighed om principperne for et nyt ejendomsvurderingssystem, som dog er betinget af, at der her i foråret også opnås enighed om de fremtidige ejendomsskatter. Denne politiske kobling imellem vurderingssystem og skattesystem er meget vigtig, og det viste BL’s beregninger på den forrige regerings forslag til nye ejendomsskatter i efteråret også.

Der blev foreslået lavere satser for grundskylden, men samtidig betød forslaget til nyt vurderingssystem, at boliger i de større byer og særligt etageboliger kom til at stige forholdsvis meget i ejendomsvurdering. Resultatet for de almene boliger var en ekstra skatteregning på 2,5 mia.kr. eller godt 4.300 kr. pr. husstand.

Den ekstraregning står i skærende kontrast til ”Trygheden for boligejerne”, hvor der gives garanti for, at ejendomsskatterne for boligejerne ikke kommer til at stige mere end væksten i indkomsterne. Og samlet set vil skattebetalingen for ejerboliger ikke stige i perioden til skattereformens fulde indfasning i 2040. Omvendt viste BL’s beregninger, at skattebetalingen for de almene boliger fordobles frem til 2040!

Denne forskel er absolut ikke rimelig. Og forskelsbehandlingen bliver endnu mere udtalt, når man samtidig tager i betragtning, at det er familier med de laveste indkomster – herunder også mange ældre med kun folkepension – som bor i de almene boliger.

Derfor kære politikere: Når I nu er i færd med at lukke monstret ud af skabet, så skal I rimeligvis også give en klar garanti for tryghed for boligLejerne, så de også kan have sikkerhed for, at deres skatteregning fastholdes i forhold til indkomsten.

Boligen nr. 3 - 2017

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2972 )

0

Læseliste