21. FEB. 2017 KL. 00:00

Børnedemokrati skal testes i stor skala

boernedemokrati_full-window-size.jpg

Søren Østerlund

Et stort anlagt projekt om børnebeboerdemokrati har modtaget fire millioner kroner fra privat fond. Fire boligselskaber skal være med.

Børnene bestemmer også! Og at børnene også bør bestemme mere end over blot indholdet i deres madpakker, skal tages alvorligt – også i landets almene boligafdelinger. Det understreger en donation fra Velux Fonden, som har valgt at støtte et stort anlagt projekt om børnedemokrati ude i de almene boligområder. Fire millioner kroner skal over de næste tre år bruges til at teste, videreudvikle og forankre børnedemokrati hos fire bo ligorganisationer.

Projektet ”Inddragelse af børn i almene boligområder via børnedemokrati – udvikling, test og forankring” – er blevet testet i Boligselskabet AKB, Rødovre, ”Ved Milestedet”, hvor man som den første boligafdeling i Danmark har udviklet et børnedemokrati, der er en del af den daglige drift. Dét projekt skal nu udbredes til Odense, Slagelse og et boligområde i en endnu ikke fastlagt jysk by.

”Vi skulle for mange år siden anlægge en kæmpe legeplads herude i Rødovre. Jeg gik ind og fik børnene med. De var i den grad med til at påvirke beslutningerne. Siden har vi de sidste fem år arbejdet med at få børnene inddraget på alle mulige måder, lavet samarbejde med den lokale skole, fotosafari og meget andet. Jeg er i den grad begejstret for at kunne fortsætte pilotprojektet og være med til at udbrede det,” siger Søren Lillevang, der er ejendomsleder ved AKB, Ved Milestedet.

Vi håber at koble tankerne fra beboerdemokratiet med sjove og inspirerende projekter for børnene og på den måde så et frø i dem. De må jo meget gerne få lyst til at bidrage endnu mere til boligområderne. Samtidig bliver driften inddraget, men også den lokale skole og klub. Vi tager børnene alvorligt.

Stine Konradi

Børn som ligeværdige partnere
Projektet har hidtil været støttet af den almene forsøgspulje under det tidligere Udlændinge-, Integrations- og Boligministerium, Rødovre Kommune og AKB’s udlodningskomité, men har nu fået mulighed for at ansætte en medarbejder mere, der skal supportere driftsfolkene i boligområderne og sætte arrangementer i gang med børnene.

Ideen er at udvikle demokratisk forståelse og deltagelse hos børnene. Indflydelse på ens boligområde kan give større selvværd, gøre børnene endnu mere nysgerrige på deres boligområde og forebygge utryghed og hærværk, lyder det i projektbeskrivelsen. Og dét er, hvad folkene bag projektet har oplevet de sidste år.

”Tankegangen er, at børn også har ret til at blive hørt i deres boligområde, altså at se dem som ligeværdige partnere. De skal ikke inddrages i alle mulige ting, men opleve at få medbestemmelse. De skal have det sjovt og kan være med til at arrangere sociale arrangementer, men også komme med input til afdelingsbestyrelsen,” siger Stine Konradi, der er projektleder på børnedemokrati-projektet og har firmaet Konradi - Liv I og Mellem Husene.

Det særlige ved projektet om børnedemokratiet er forankringen i driften. Driftslederen har som opgave at betjene det lokale beboerdemokrati, så derfor bør vedkommende inddrages i forhold til børnene. Det kræver et særligt ildsjæle-engagement, men det er til stede mange steder derude:

”Vi har fundet samarbejdspartnere, som har lysten til det her. Det gode ved sektoren er, at der er masser af indflydelse at få, men vi trænger også til at få nogle nye øjne på det, og det kan projektet her hjælpe med. Vi håber at udvikle værktøjer, der kan bruges af hele sektoren, når projektet slutter,” siger Søren Lillevang.

Nye øjne på beboerdemokratiet Indtil videre er der i Rødovre testet fem forskellige metoder. Klubmøder, hvor børnene kan sætte deres boligområde på dagsordenen: fx ekskursioner, hvor børnene tager til et andet boligområde for at høre om renoveringer, hvor børn har haft indflydelse på løsningerne.

En fotosafari i boligområdet, hvor afdelingsbestyrelsen får konkret syn for sagen på boligområdet set igennem børnenes øjne. Møde med afdelingsbestyrelsen, hvor børnene sidder over for det lokale beboerdemokrati og lærer at fremlægge synspunkter og sager, og så børnemøder, hvor børnene arbejdede med en konkret idé for et område, som de senere fremlagde for borgmesteren i Rødovre Kommune.

”Vi håber at koble tankerne fra beboerdemokratiet med sjove og inspirerende projekter for børnene og på den måde så et frø i dem. De må jo meget gerne få lyst til at bidrage endnu mere til boligområderne. Samtidig bliver driften inddraget, men også den lokale skole og klub. Vi tager børnene alvorligt,” siger Stine Konradi.

Også Berlingskes avis til børn og unge – Kids’ News – har været på besøg i Rødovre, hvor børnene kunne fortælle avisen, at det er alletiders idé at være med til at tage beslutninger. I alt forventes op imod 80 børn – i alderen 9-13 år – at skulle deltage i projekter frem til afslutningen af forløbet med udgangen af 2019.

Boligen nr. 3 - 2017

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste