07. DEC. 2017 KL. 14:37

Stor interesse for kurser om brandsikkerhed

ikkegult.jpeg

Preben Christensen

Op imod 700 beboere fra hele landet har på kort tid deltaget i Beredskabsforbundets og Sikkerhedsalliancens gratis kursus om at forebygge de mest almindelige brandårsager i eget hjem.

  

Målsætningen er klar: Inden for de næste fem år skal alle almene boligafdelinger have tilbudt en gratis temadag om brandsikkerhed. Sådan lyder det fra direktør Lars Møller, Sikkerhedsalliancen, der arbejder med forebyggelse af brande i almene boligselskaber.                

I lidt over et halvt år har han sammen med den frivillige organisation Beredskabsforbundet målrettet kurser i banal brandsikkerhed til beboere i almene boligorganisationer.

Indtil videre har man holdt 25-30 temadage, hvor omkring 700 almene beboere fra KAB, Domea, Lejerbo, Civica, Holbæk Boligselskab har deltaget.

Baggrunden for de gratis kurser skal findes i en sørgelig statistik, der viser, at vi i Danmark har 72.000 brande om året i store og i små boliger. I runde tal mister 70 personer livet om året.  Mere end 1500 indlægges med brandsårsskader eller røgforgiftning. viser tal fra Beredskabsstyrelsen. 

”Beboerne bliver undervist i, hvordan de forebygger ulykker i hjemmet, og hvordan de ændrer adfærd. Ni ud af ti brande skyldes, at vi ikke tænker os om. Elbrande er en af de største brandsårsager. De kan opstå, hvis man sætter en computer i sofaen, så den bliver varm. Beboere glemmer også at slukke levende lys eller placerer lys tæt på et vindue med gardin,” siger han og fortæller, at en bolig fyldes med røg på fem minutter, og efter få åndedrag af den giftige røg kan en hel familie sove ind.

  

Stort alment fokus

Lars Møller foræller, at beredskabsforbundet har tilknyttet 60 frivillige instruktører, der udelukkende står til rådighed for at uddanne almene beboere i brandsikkerhed.

”Relativt set brænder det oftere i etageboliger end i enfamilieshuse. Risikoen for dødsbrande i etageboliger er 40 procent større sammenlignet med enfamilieshuse. Det skaber utryghed og økonomiske tab i form af genhusning og mistede ejendele, når det brænder. Vi vil gerne være med til at klæde beboerne på til at undgå ubehagelige situationer i hjemmet,” understreger han.

Efterspørgslen efter de gratis temadage er stor. Enkelte boligafdelinger har bedt om flere temadage, og hos FOB Slagelse har man givet udtryk for at få hjælp til at uddanne egne beboere, som brandambassadører.

”Vi kan også målrettte vores kurser for bestemte beboergrupper. Eksempelvis kan vi uddanne folk med anden etnisk baggrund end dansk og seniorer. Grunden til, at vi kan få det til at lykkedes skyldes, at der er mange frivillige kræfter bag,” fortæller han.

Beredskabsforbundet har fået 1.5 million kroner af Forsvarministeriet til forebyggelse af brand i hjem.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Himmerland Boligforening 2020 Sankelmarksgade 9 Renejeppesendk Her er der penthouses til 7,5 mio. kr. på toppen af det almene
DSC01070 Opfordring til Christiansborg: ”Opret tænketank, der sikrer boliger til hele livet for alle”
Foto Holger Anderson Solveigraabergtingey 15 Ny BL-analyse: Behovet for boliger til seniorgruppen er stærkt stigende
Microsoftteams Image Se billederne: Konference satte lup på den blandende – og 'klumpede' – by
Keld Laursen Brabrand Boligforening Keld Laursen fratræder som Brabrand Boligforenings direktør
DSC2078 Generationernes Hus viser nye veje for fællesskab
Himmerland Boligforening 2019 Ole Nielsen Corona-regning: Lejetab kan give højere husleje til unge studerende
Se alle artikler ( 2072 )

0

Læseliste