24. APR. 2017 KL. 00:00

First movers sikrer engagerede beboere

first-mover-img_3766_full-window-size.jpg

fsb

En foreløbig status af konceptet first movers, hvor udvalgte unge flytter ind før alle andre, viser så gode resultater, at man nu udbreder tiltaget i nye ungdomsboliger på Frederiksberg.

Det nytter at inddrage beboerne og tage dem med på råd, inden de flytter ind i nybyggede ungdomsboliger. Det viser de første erfaringer fra Øselsgården på Amager, fsb, hvor otte unge er flyttet ind som ambassadører, nogle uger før resten af beboerne flyttede ind i sommeren 2016.

De otte beboere blev inddraget i alt fra udvælgelsen af møbler og indretning af rum, i form af en hjemmebiograf og pool rum. Men de blev også taget med på råd og fik ansvar for at starte det sociale fællesskab op for alle de andre beboere. Her blev blandt andet udpeget en velkomstgruppe, der skulle tage imod nye beboere og introducere de nye for hinanden og tage ansvar for at invitere dem med til fester og så videre.

Vi kan se, at de unge føler en større tilknytning til stedet. Det giver blandt andet udtryk i deres store lyst til at engagere sig i beboerdemokratiet, hvor de gør deres indflydelse gældende.

Anders Fajers

Projektleder Anders Fajers, fsb, har siden eksperimentet gik i gang, løbende været i kontakt med de otte ambassadører. Hans klare indtryk ud fra samtaler med ambassadørerne er, at de oplever et styrket sammenhold.

”Vi kan se, at de unge føler en større tilknytning til stedet. Det giver blandt andet udtryk i deres store lyst til at engagere sig i beboerdemokratiet, hvor de gør deres indflydelse gældende. Blandt andet blev der afholdt et 100 procent digitalt afdelingsmøde i vinter, hvor fire gange så mange beboere deltog end ved de fysiske møder,” påpeger han.

Nu 10 ambassadører
På trods af, at man i fsb først skal færdiggøre en rapport med statistik over effekten af first movers-konceptet ved årets udgang, har man alligevel valgt at kopiere konceptet til de nybyggede ungdomsboliger i Engbakken på Frederiksberg, hvor man denne gang vil have 10 ambassadører i alt.

”Vi kan allerede se effekten af ambassadørernes arbejde. Ideen med, at vi inddrager de mennesker, der rent faktisk skal bo der, er jo egentlig ikke særlig banebrydende. Men alligevel er konceptet med first movers ikke prøvet før. Vi kan klart se potentiale i, at ideen udbredes,”påpeger han.

I alt bliver der bygget 124 ungdomsboliger i Engbakken. I starten af maj flytter de 10 ambassadører ind, mens resten af beboerne flytter ind i slutningen af maj og i starten af juni.

Den 13. juni fejres indflytningen også under overværelse af Frederiksbergs borgmester, Jørgen Glenthøj.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste