28. APR. 2017 KL. 00:00

Boligrenovering har gjort Høje Kolstrup Skole mere attraktiv

hoeje-kolstrup-skole-foto-karin-riggelsen.jpg

Karin Riggelsen

Aabenraa-bydelen Høje Kolstrup har i de seneste år ændret sig fra en slidt og trist udseende boligafdeling med et dårligt image til et område, der sprudler af aktivitet og optimisme. Den positive ånd smitter af på den lokale skole, som forældrene i dag vælger positivt til.

Skolegården på Høje Kolstrup Skole genlyder af børnenes ivrige råb til hinanden. Nogle er på vej op i et højt legetårn af reb, andre løber op og ned ad små bakker lavet af et blødt og eftergivende materiale, og en gruppe drenge kommer driblende med en bold, som de prøver at erobre fra hinanden. ”Vil I være med til tik,” råber en kvindelig lærer. Fem småpiger er straks med på legen, og hurtigt til bens piler de afsted.

Skolen har knap 500 elever fra 0.-9. klasse, heraf godt 40 elever i tre modtageklasser, hvor de fleste kommer fra Syrien. Specialuddannede og erfarne lærere tager sig af integrationsopgaven, for skolen har altid haft en stor andel af elever med anden etnisk baggrund end dansk. Næsten halvdelen havde ikke-dansk baggrund, da der var flest, mens lidt over hver tredje elev i dag har anden etnisk baggrund end dansk.

Fra dårligt til godt ry
Ifølge skoleleder Karsten Hansen har skolen på grund af beliggenheden i et udsat boligområde altid været ”udfordret”.

”Men i dag i langt mindre grad end tidligere, idet både renoveringen af ­boliger og byfornyelsesprojektet af Høje Kolstrup smitter positivt af på hele området. SSP-udvalget melder om en stor nedgang i kriminalitet. Vi har intet hærværk på skolen, hvilket også er en god indikator for den positive ånd, som har bredt sig heroppe. Vi har gode og ydmyge børn og et godt samarbejde med forældrene, som er glade og tilfredse. Disciplinære problemer blandt skolens ældste elever oplever vi næsten ikke,” siger skolelederen.

At boligområdets ry har bevæget sig fra dårligt til godt, afspejles tydeligt i søgningen til skolen, der er i konkurrence med en stor nybygget skole i Aabenraa.

”Tidligere oplevede vi, at forældrene søgte væk fra skolen, det gør de ikke mere. Vi har tværtimod fået flere børn, også fra ressourcestærke familier. Høje Kolstrup er de senere år blevet et mere blandet skoledistrikt, idet der er skudt et stort parcelhus-område op. I folkemunde lyder det nu, at vi er en god og stabil skole,” siger Karsten Hansen.

Det gør noget ved mennesker, når vi er i pæne omgivelser. Vores måde at tænke på bliver påvirket. Pæne omgivelser giver alting et løft

Han tilføjer, at skolen løfter mere, når det gælder læring, end man kunne forvente. Dog ligger afgangskaraktererne lavere end på skoler med en højere andel af ressourcestærke forældre, præcis som man også kunne forvente.

Pæne omgivelser løfter op
Tæt ved skolen lå der tidligere et stærkt forsømt butikscenter fra 70’erne med for længst lukkede forretninger. Hærværket bredte sig, indtil bygningerne for fem år siden blev revet ned og erstattet med en REMA 1000-butik. Et omfattende stisystem samt en ny trafikregulering med nye fortove og busstoppesteder ved opkørslen til ­skolen gør, at børn og voksne kan færdes trygt og sikkert. Alt sammen tiltag, som ifølge skolelederen er med til at sætte en selvforstærkende positiv proces i gang.

”Det gør noget ved mennesker, når vi er i pæne omgivelser. Vores måde at tænke på bliver påvirket. Pæne omgivelser giver alting et løft,” mener han.

Fælleshus i 4. sals højde
Og pænt er der blevet i Høje Kolstrup, hvor Kolstrup Boligforenings omfattende renovering af blokkene i afd. 15, Hørgaard, Uglekær og Frueløkke nu er tæt på at være afsluttet. Lejligheder opført i 70’erne er piftet op til moderne standard. De er lagt sammen og gjort større, lysindfaldet er forbedret, og der er installeret elevatorer. Udendørs er nedslidt rødstensmurværk erstattet med en skal af gule sten. Tre blokke er revet ned, så kun soklen stod tilbage. Oven på disse bliver der bygget i alt 34 rækkehuse, som er indrettet smukt og up to date i tre forskudte niveauer. Rækkehusene er klar til udleje til sommer.

Et nyt fælleshus er opført på taget af én af blokkene. De lyse og rummelige lokaler i 4. sals højde kan lejes af beboerne til private fester, anvendes i forbindelse med beboernes møde- og foreningsaktiviteter, og det er planen at lave koncerter og andre arrangementer, hvortil der indimellem vil være adgang for Aabenraas borgere.

Inden renoveringen var området ved at synke ned i forfald og tristesse. Folk flyttede fra, og nye kom ikke til. På et tidspunkt var der 110 tomme boliger, og en renovering var den eneste mulige løsning for at få vendt udviklingen.

Ombygningen har kostet 256 millioner kroner, som Landsbyggefonden har skudt ind.

Henter de sidste på ventelisten
Jimmy Povlsen, direktør i Salus, som administrerer udlejningen, siger, at det går ganske godt med at udleje boligerne.­

”Folk er glade for de renoverede boliger, og håbet er, at det gode ry vil give en øget efterspørgsel. Vi er ude for at hente de sidste på ventelisten. Sønderjylland er ramt af, at der ikke er den store tilvækst af borgere. Unge mennesker flytter fra landsdelen. Vores tilvækst går på, at folk bliver ældre, og nogle ønsker så at flytte fra egen bolig til en mere overskuelig lejebolig,” siger direktøren.

Han tilføjer, at det især er svært at udleje de største lejligheder på 130 kvadratmeter, hvor huslejen er ganske høj. Store familier kan snildt bruge pladsen, men er de på kontanthjælp, har de ikke råd.

Efter renoveringen er flere læger og sygeplejersker rykket ind i lejlighederne. Heriblandt udenlandske læger fra Estland og Portugal. Aabenraa har fået et såkaldt supersygehus, som er placeret i Høje Kolstrup-området.

”Nogle af dem flytter sandsynligvis videre. Beboersammensætningen er der ikke rokket nævneværdigt ved. Samlet set ligger beboerne fx stadig under landsgennemsnittet for indtjening,” siger Jimmy Povlsen.

Ove Stahl Schmidt, formand for Kolstrup Boligforening, har haft adresse i Hørgården siden 1981. Efter renoveringen er han blevet endnu gladere for at bo der.

”Høje Kolstrup er blevet et roligt område, hvor vi føler os trygge. I 2013 blev vi taget af Boligministeriets liste over udsatte områder med store sociale udfordringer. Det er et tydeligt bevis på, at tingene har flyttet sig i den rigtige retning,” siger han.

Boligen nr. 5 - 2017

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste