27. APR. 2017 KL. 00:00
Beboere renoverer Stengårdsvej
27. APR. 2017 KL. 00:00
Boligområdet på Stengårdsvej skal renoveres, og det skal et hold beboere, der var ledige indtil fornylig, fra boligområdet hjælpe med. Efter syv ugers kursus venter byggepladsen og et farvel til kontanthjælpen.
Entreprenørfirmaet ”Christian Brinck og Søn ApS” manglede arbejdskraft til renovering af udearealerne ved boligområdet Stengårdsvej i Esbjerg, og lige der, samme sted, var arbejdskraften. 14 ufaglærte ledige er efter syv ugers kursusforløb klar til arbejde, og seks af dem bor kun en opgang fra byggepladsen. En af de første beboere i arbejde på byggepladsen er Henrik Rasmussen på 32 år, som har været ledig i seks måneder. Han har en fortid i lager- og transportarbejde, og han er beboer på Stengårdsvej.
”Indtil videre er jeg meget positivt overrasket. Kommunen har ordnet det hele for os med fagforeninger osv., vi skulle bare gå i gang med kurser, og derefter var vi sikret arbejde lige udenfor døren,” fortæller han.
Henrik Rasmussen sagde ja til jobbet i den for ham hidtil ukendte branche, da det betød, han kunne starte med det samme. Han skulle ikke vente på jobsamtaler og skrive ansøgninger, men blev kastet direkte ud i forberedende kurser, og nu arbejder han.
”Det føles virkelig godt at tjene flere penge og sine helt egne penge i en hverdag med nye mennesker og kollegaer. Så sover man godt om natten,” fortæller Henrik Rasmussen.
Samarbejde med jobcenter
Thomas Thomsen er direktør hos ”Christian Brinck og Søn ApS”, og han mener, alle fortjener en chance for at komme væk fra kontanthjælpen og kunne her kombinere behovet for arbejdskraft og lysten til at hjælpe ledige.
”Byggebranchen har svært ved at rekruttere og tager derfor meget arbejdskraft ind fra østlandene. Min filosofi er, hvorfor så ikke finde den arbejdskraft omkring os? Min tanke var derfor at opkvalificere og løfte det faglige niveau hos de ufaglærte ledige i området,” fortæller Thomas Thomsen.
De 14 aspiranter er fundet i samarbejde med Boligforeningen Ungdomsbo og Jobcentret. Jobcentret rekrutterer og anviser udvalgte ledige til et syv ugers skolekursus med både teoretisk og praktisk læring. Seks af dem er ufaglærte ledige fra Stengårdsvej. Jobcentret kunne hjælpe ved at tilbyde en række forbedrende kurser til de ufaglærte.
”Der bliver talt meget om ledige og manglende arbejdskraft. Jeg synes, at alle fortjener en chance, og hvis vi kan hjælpe beboere fra Stengårdsvej ud af kontanthjælpen og ud på arbejdsmarked ville det være stort,” fortæller Thomas Thomsen.
Peter Sandager er direktør hos Ungdomsbo og vil i samarbejde med Jobcentret og ”Christian Brinck og Søn ApS” arrangere et fyraftensmøde for andre håndværkere og entreprenører for at opfordre til tilsvarende løsninger og måske afkræfte de fordomme, der måtte være.
”Det går rigtigt godt. Det er glædeligt, at en lokal virksomhed vil gå ind i det her, og det er dejligt, at denne trekantsordning med entreprenøren, jobcentret og boligforeningen fungerer,” fortæller Peter Sandager.
Håber på langt samarbejde
De første fire startede på byggepladsen i begyndelsen af marts. De øvrige bliver langsomt sluset ind i projektet med ugers mellemrum, et par enkelte vil man bruge på andre mere egnede projekter. Jobbet består i at etablere nye legepladser, plante, ordne kloakker, lægge sten, måle op og lignende.
”Jeg håber da, de har lyst til at blive og arbejde om tre år, når projektet på Stengårdsvej er færdigt, så har vi fået ny arbejdskraft, og de har fået et job. Men det kræver, at de lever op til forventningerne ligesom alle andre ansatte,” fortæller Thomas Thomsen.
De nye medarbejdere er timelønnede, og entreprenørfirmaet får et løntilskud fra kommunen de første måneder.
”Jeg regner med at blive her, til renoveringen er færdig om tre år, og jeg kan sagtens forestille mig, at jeg efter Stengårdsvej fortsat vil arbejde hos ’Christian Brinck og Søn ApS’, det satser jeg på,” fortæller Henrik Rasmussen.
Boligen nr. 5 - 2017
Om skribenten
Seneste Artikel
Indblik: Organisationerne