07. SEP. 2016 KL. 00:00

Planlovs-ændringer kan låse op for nye studieboligere

torben-eskerod1_full-window-size.jpg

Torben Eskerod

Mens de sidste paragraffer bliver finpudset i planloven, arbejder to unge iværksættere og Lejerbo på et helt nyt boligkoncept til studerende.

Rækværket på tagterrassen er flettet af nettet fra en tennisbane. Den har tidligere rejst igennem Indien, Mexico og USA. På taget ligger vinterhaven, og udsigten ud over Københavns kanal er pragtfuld. I hvert fald lige nu.

De nye studieboliger kan nemlig pakkes sammen på en time og flyttes på en ladvogn med én dags varsel. Det er måske fremtidens studieboliger, og de er lavet af skibscontainere. Nu mangler de bare et sted, de må stå.

Det skal en ny aftale og ændring i planloven sørge for.

Vi ser containerboliger som et godt supplement til permanente boliger, da vi kan leje os ind på tomme grunde. De kan flyttes fra sted til sted, hvor der nu bliver en grund. Det, synes vi, er ret interessant.

Jan Hyttel

Forældet planlov
Den centrale udfordring er at åbne op for studieboliger på de helt store tomme arealer. Det kræver en ændring i planloven, og det har de to iværksættere arbejdet på i over et år. I fredags inviterede de blandt andre direktøren fra Velux, Mærsk, Lejerbo, Dansk Byggeri og politikere til debat i deres showroom på Refshaleøen med foredrag fra Sverige, hvor en tilsvarende løsning allerede eksisterer.

Regeringen og socialdemokraterne har allerede aftalt at muliggøre studieboliger i perspektivområder i en periode. Lige nu går diskussionen så på, hvor lang denne periode skal være.

Det er afgørende for CPH-containers projekt, hvor lang den bliver, da en aftale på tre år vil gøre det umuligt at låne penge til projektet. De håber derfor at kunne få råderet over de pågældende perspektivgrunde i ti år. Frederik og Michael, de to iværksættere bag CPH-containers, oplever opbakning hele vejen rundt. Kommunen, grundejere, finansieringsinstitutter, studerende og Lejernes Landsorganisation er meget positive.

”Alle vil det her”, konstaterer iværksætteren Frederik Noltenius Busck smilende.

Almene containere
De to iværksættere og Boligselskabet Lejerbo København arbejder i øjeblikket på at få et samarbejde op at stå. Organisationsformand for Lejerbo København, Jan Hyttel, forklarer, at Lejerbo er interesseret i et samarbejde med CPH-containers, da der er et akut behov for flere studieboliger i København.

”Vi ser containerboliger som et godt supplement til permanente boliger, da vi kan leje os ind på tomme grunde. De kan flyttes fra sted til sted, hvor der nu bliver en grund. Det, synes vi, er ret interessant,” forklarer han.

Intet er endnu sikkert, men Jan Hyttel håber, man inden længe vil kunne se 75 containere med Lejerbos logo i Valby og måske endnu flere med tiden.

Mændene bag containeren
De to unge iværksættere bag ideen til studieboligerne, Frederik Noltenius Busck og Michael Plesner, har egentlig en baggrund med tal og bogstaver. De mødte hinanden, da de læste statskundskab og økonomi på CSS i København. De to unge iværksættere mener, at de har en løsning, som kombinerer socialt ansvar, bæredygtighed, design og studievenlige priser. Der manglede tydeligvis boliger, men de kunne konstatere, at der ikke manglede grunde.

”Der er planer for de tomme industrigrunde 10 eller 15 år frem i tiden. Hvad nu, hvis de nye studieboliger så bare kunne flytte sig?” spørger Michael på terrassen fra den nyeste demobolig. Den er lige blevet færdig og lever op til alle teknologiske krav for isolering anno 2020. Desuden er væggene magnetiske, så alle billeder, stikkontakter og lysdæmpere rykkes rundt. Der er både køkken, bad og vand i vandhanen.

Hvis planloven bliver ændret i efteråret som planlagt, satser Frederik og Michael på at åbne op for deres private udlejning af containere i CPH-village i foråret 2017. De har allerede en aftale om en grund med plads til 250 boende og mulighed for at udvide. Her skal være by- og taghaver, talks og yoga.

Huslejeprisen i de private containerboliger bliver imellem 3.500-5.500 kroner, og de almene bliver formentlig endnu billigere.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2914 )

0

Læseliste