21. SEP. 2016 KL. 00:00

Den almene storbybolig er kompakt

almene-storbybolig-smartzone_1.jpg

Fsb

Der konceptudvikles på livet løs i den almene sektor. Mindre, mere fleksibel og billigere er tendensen.

Der er pres på boligmarkedet i København. Vi skal have flere boliger, både private og almene boliger, og det går stærkt med byggeriet i øjeblikket.

Boligselskaberne mangler heller ikke bud på, hvordan fremtidens almene bolig ser ud, hvad enten den er til børnefamilien, skilsmissefamilien, den ældre single, den studerende eller flygtningen.

Den almene storbybolig er kompakt og svarer på mange forskelligartede behov. En familie er ikke nødvendigvis en traditionel familie længere, og når man bor i byen, så er behovet for mange kvadratmeter ikke nødvendigvis så vigtigt, men fleksibiliteten er fx vigtig.

I byen er man mere en storby-beboer, end man er en almen beboer. Vi vil gerne tage ansvar for at udvikle byboligen i en almen version, der giver mulighed for fællesskab omkring boligen, men ikke har store fællesarealer og fælleshuse. I dag prioriterer mange at deltage i bylivet fremfor at have en stor bolig.

Pia Nielsen

Fsb, Lejerbo og Boligforeningen AAB er nogle af de boligselskaber, som er gået sammen om at opfylde boligbehovene til fremtiden og har sammen sat et nyt produkt på hylden.

De sidste tre år har de arbejdet med konceptet ”Småt og Smart”. De regner med at skulle bygge 6-800 af dem over de næste år. Kommunen har godkendt projektet, men som altid kniber det med byggegrunde. Konceptet skulle tage hensyn til forretningsmodellen og udnytte kantzoner osv.

”I byen er man mere en storby-beboer, end man er en almen beboer. Vi vil gerne tage ansvar for at udvikle byboligen i en almen version, der giver mulighed for fællesskab omkring boligen, men ikke har store fællesarealer og fælleshuse. I dag prioriterer mange at deltage i bylivet fremfor at have en stor bolig,” siger Pia Nielsen, direktør i fsb.

Et presset marked
Alene i år og næste år forventer Københavns Kommune at vedtage lokalplaner med cirka 1.550 almene nye boliger som resultat af nye regler, hvor en kommune kan forlange, at op til hver fjerde ny bolig er almen. Københavns Kommune regner med, at der skal bygges op imod 9.000 almene boliger de næste 10 år i kommunen.

Imellem 2014 og 2040 får Køben havn 35 procent flere indbyggere. Der skal bygges 25.000 boliger inden 2025, og 25 procent af dem skal være almene. Boligkonceptet ”Småt & Smart – almene STORBYboliger” er udviklet af fsb, Lejerbo og AAB og kan bygges op af klodser og skulle give færre, men bedre kvadratmeter.

”Småt og Smart”-konceptet er fleksibelt. Boligerne er bygget op om en smartzone, der samler bad, garderobe, entre og køkken langs boligens mørke side. Det skærer gangarealet væk. Boligerne skulle dermed blive mindre og altså billigere, uden at man mangler kvadratmeterne. Afhængig af hvor meget det viser sig muligt at spare på etableringsudgifterne og den efterfølgende drift, vil en månedlig husleje i en bolig på 60 m2 lande på omkring 5.600 kroner.

”Udfordringen er at finde nye steder at bygge. Markedet er presset at bygge i, og priserne går bare op. Men vi går i denne måned sammen med en entreprenør og håber at kunne få priserne ned, så det matcher vores ambitioner. Det er sundt med konkurrencen i boligselskaberne, så vi spiller på alle heste,” siger Pia Nielsen.

At der er gang i konkurrencen, kan også aflæses i antallet af koncepter for billigboliger og bud på flygtningeboliger. Domea.dk arbejder bl.a. med mindre étrumsboliger, Boligkontoret Danmark med konceptet ”Almen Flexbolig”, KAB bygger videre på Almen Bolig+ med ”Små og billige boliger med perspektiv”, og Tårnbyhuse ser på ”Boligtilbud fortrinsvis for unge og enlige”.

I august havde fsb første spadestik på Skyttehusene, som er et alment boligbyggeri i det nye Bellakvarter ved Bella Center, Ørestad: 410 nye boliger, fordelt på 217 familieboliger, 171 ungdomsboliger og 22 små boliger øremærket til socialt udsatte.

Læs om ”Småt og Smart” hos fsb.dk

Om skribenten

kristoffer_friis_soerensen.jpg
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Ny forskning: Lavere højhuse giver beboerne et bedre boligliv

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Ny forskning: Lavere højhuse giver beboerne et bedre boligliv

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1937 )

0

Læseliste