22. SEP. 2016 KL. 00:00

Boligorganisation sikrer nødvendig helhedsplan

ebbe-jens_full-window-size.jpg

Scanpix

BoligKorsør har omstødt en afdelings nej til en helhedsplan.

Bus 908 med retning imod Korsør Station suser forbi de store gule boligblokke på Motalavej i afdeling 21 i Korsør. Det syn kommer en stor del af beboerne snart til at undvære. I hvert fald hvis de bor i BoligKorsørs afdeling 21.

Her har et flertal af beboerne sagt nej til en helhedsplan, der indebærer en reduktion af afdelingen fra 188 til 116 boliger. Alligevel bliver helhedsplanen gennemført, fordi boligorganisationens repræsentantskab har besluttet at bruge almenboliglovens paragraf 37, (også kaldet call-in-bestemmelsen) der gør det muligt for repræsentantskabet at tilsidesætte en afdelings beslutning.

Sagen har gået sin gang i de lokale medier, hvor flere utilfredse beboere har stillet sig uforstående over for boligforeningens beslutning. Andre beboere har taget sociale medier i brug for at udvise deres utilfredshed.

Det er absolut ikke morsomt, hverken for mig eller de andre. Men jeg støtter op om planen, for det ender med, at huslejen bliver ved med at stige, hvis vi ikke gør noget, og jeg har kun folkepension og atp, og så skal der ikke meget til, før det overstiger ens økonomiske formåen.

Karsten Kemp

Beboerformand Karsten Kemp er selv en af de beboere, der bliver berørt af beslutningen og kan se frem til genhusning. Han siger:

”Det er absolut ikke morsomt, hverken for mig eller de andre. Men jeg støtter op om planen, for det ender med, at huslejen bliver ved med at stige, hvis vi ikke gør noget, og jeg har kun folkepension og atp, og så skal der ikke meget til, før det overstiger ens økonomiske formåen.”

Derfor bruger de bestemmelsen
Tilbage er spørgsmålet om, hvorfor organisationsbestyrelsen gik til repræsentantskabet. Til det svarer BoligKorsørs formand, Ebbe Jens Ahlgren, at de udelukkende har brugt paragraf 37 for at tage ansvar for afdelingens og selskabets samlede økonomi. Lige nu bruger de tre millioner kroner fra dispositionsfonden for at dække lejetab på Motalavej, hvoraf 1,5 millioner kroner bliver brugt på afdeling 21. Her dræner to dagsinstitutioner økonomien med 800.000 kroner i lejetab, fordi kommunen har valgt ikke at forlænge kontrakten.

Formanden forklarer, at den dag, dispositionsfonden er tom, vil det betyde en huslejestigning på imellem 500 og 550 kroner pr. lejemål, hvilket vil berøre 2.700 lejemål i hele BoligKorsør.

”For at dække de penge ind, er vi nødt til at tage ansvar for at få rettet op på økonomien,” argumenterer formanden.

Nej og ja på samme dato
Ved brug af call-in-bestemmelse skal man indberette sagen til tilsynet i kommunen. Det har BoligKorsør således også gjort til Slagelse Kommune.

Her besluttede byrådet på initiativ af Enhedslisten at bede om en redegørelse for forløbet. Det viste sig nemlig, at afdelingen stemte nej til helhedsplanen samme aften, som byrådet gav tilsagn om at stille kommunal garanti i forbindelse med den.

Samtidig hæftede Enhedslisten sig ved, at store lejetab i afdelingen var en væsentlig begrundelse for helhedsplanen, samtidig med at BoligKorsør skrev på sin hjemmeside, at man ikke havde ledige boliger.

”Vi er tilhængere af videst muligt demokrati, men det nærmer sig uvederhæftighed og er problematisk, at man ikke overholder reglerne og sender planer ind, inden beboerne har truffet en afgørelse, og man så samtidig overtrumfer deres valg,” siger byrådsmedlem Jørn Melchior Nielsen (EL).

Ebbe Jens Ahlgren svarer således til Enhedslistens kritik:

”Der var vel en mening med, at økonomiudvalget skulle se helhedsplanen. Vi sender det materiale ind, som de beder om, og hvilke dagsordener de har, og om det ligger samme dag, som beboerne skulle stemme, bestemmer vi ikke.”

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2914 )

0

Læseliste