05. OKT. 2016 KL. 00:00

”Supermarkeds-prisskilt” i boligen fortæller om varmeforbruget

colourbox6264008-1.jpg

Colourbox

Beboerne i Grejsdalsparken i ØsterBO i Vejle sparer på varmen, efter de har fået opsat et billigt elektronisk display inden for hoveddøren. Skiltet ligner et ”supermarkeds-prisskilt” og viser løbende deres energiforbrug i boligen.

Orla Duedahl er begejstret for at bo i Grejsdalsparken, et moderne, lyst etagebyggeri med lejligheder, som ligger i læ i Danmarks dybeste og længste slugt og har en hørbar rislende å som nabo.

Orla Duedahl er også positivt stemt over for forsøg på at gøre beboerne i denne afdeling under den almene boligorganisation ØsterBO i Vejle mere bevidste om deres energiforbrug. Han fremviser et rektangulært elektronisk display, som er placeret på væggen lige inden for hoveddøren. Her kan han og hustruen følge med i, hvordan forbruget af varme og vand udvikler sig fra dag til dag, og lave sammenligninger.

”Jeg skriver det ned i et skema og tager selvfølgelig højde for, at dagsforbruget skifter efter årstiden,” fortæller Orla Duedahl, som er med i bestyrelsen i afdelingen.

Der er en opfordring på displayet til at gå på ØsterBOs hjemmeside for at få detaljer om månedsforbrug og årsforbrug også.

Forbruget af varme i Grejsdalsparkens 40 boliger er faldet med fire procent på årsbasis som følge af opsætningen af skilte med energiinformationer. Vandforbruget er reduceret med 15 procent.

Jeg skriver det ned i et skema og tager selvfølgelig højde for, at dagsforbruget skifter efter årstiden.

Orla Duedahl

”Synliggørelse kan gøre rigtig meget,” siger Ulrik Faarup Sørensen, administrationschef i ØsterBO. Han understreger flere gange, at det er helt op til beboerne hver især, hvor meget eller lidt de vil spare på energien.

Kun 200 kroner pr. skilt
Ulrik Faarup Sørensen var på udkig efter en billig teknologi til at informere beboerne løbende om deres energiforbrug i boligen, da han tilfældigt fandt løsningen i et supermarked. Supermarkedernes elektroniske prisskilte med sort tekst på grå baggrund koster kun et par hundrede kroner pr. stk. og kan holde i otte år. De kan styres centralt.

Installationen af de elektroniske displays blev ledsaget af en kampagne over for beboerne om energiforbrug. Orla Duedahl fortæller, hvordan der en dag lå et termometer uden for hoveddøren. Det var en foræring og samtidig et af elementerne i kampagnen. Budskabet til beboerne var, at de kunne spare fem procent på varmeregningen, hvis de skruede en enkelt grad ned.

Der har også været konkurrencer om, hvem der var bedst til at spare.

Ulrik Faarup Sørensen beskriver bestræbelserne på at informere beboerne om deres energiadfærd som et vedvarende eksperiment. Der er nu opsat displays i yderligere tre afdelinger. Desuden er han og andre i administrationen ved at teste nye design på displays, der er grafiske, i farver og kan indeholde målrettede oplysninger foruden informationerne om energiforbruget.

”Beboerne skal være med til at bestemme,” siger Ulrik Faarup Sørensen.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste