27. OKT. 2016 KL. 00:00

Negativ gældsspiral rammer kontanthjælpsmodtagere

colourbox1214957.jpg

Colourbox

En enlig mand eller kvinde, der har passeret de tredive, har to børn og en samlet månedlig boligudgift på 6.000 kroner, vil miste 2.000 kroner af sit rådighedsbeløb hver måned. Det gør det vanskeligt at betale gammel gæld, viser en ny analyse fra AE – Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Tre ud af fire kontanthjælpsmodtagere har en negativ nettoformue. Kontanthjælpsloftet vil gøre det næsten umuligt at slippe af med gammel gæld.

Gruppen har en negativ nettoformue, hvilket betyder, at deres gæld er større end deres formue. Der er næsten dobbelt så mange kontanthjælpsmodtagere med en negativ nettoformue som i den øvrige befolkning. I gruppen under 40 år, er det fire ud af fem, der har nettogæld ifølge analysen fra AE.

Konsekvenserne er, at gebyrer og renter kommer oven i gælden, hvis man ikke får lavet aftaler med kreditorerne. Vores fornemmeste opgave er at få lavet et overblik, så dominoeffekten ikke fortsætter.

Diana Mose Olsen

Gebyrer og renter
Diana Mose Olsen er souschef og tidligere koordinator for økonomirådgivning i bydelsprojektet 3i1 i Esbjerg.

"Konsekvenserne er, at gebyrer og renter kommer oven i gælden, hvis man ikke får lavet aftaler med kreditorerne. Vores fornemmeste opgave er at få lavet et overblik, så dominoeffekten ikke fortsætter,” forklarer Diana Mose Olsen.

Det bliver altså let en skrue uden ende, hvis man ikke får lavet aftaler. Hvis gælden er uoverskuelig, har man også mulighed for at få lavet en insolvenserklæring.

“Vi hjælper beboere med gæld med at få lavet et overskueligt budget, og så skærer vi de udgifter fra, herunder afvikling af gammel gæld, man først kan afvikle på et andet tidspunkt. Det betyder, man skal i fogedretten og bliver erklæret insolvent i et halvt år, og i den periode kontakter kreditorerne ikke en. Den mulighed benytter mange sig af,” forklarer hun.

Halv million mindre end gennemsnittet
Når man ser på en gennemsnitlig dansker, er nettoformuen på 348.000 kr. Det er knap en halv million kroner mere, end en gennemsnitlig enlig forsørger på kontanthjælps negative nettoformue på ca. minus 131.000. I netteformuen indgår bl.a. friværdi i bolig og aktier, men ikke privat gæld til venner eller familie.

Det er altså med kontanthjælpsloftet stor risiko for, at endnu flere fanges i en gældsspiral, som er svær at komme ud af. Med kontanthjælpsloftet bliver der skåret markant i deres rådighedsbeløb, og for mange vil det blive svært at få hverdagen til at hænge sammen økonomisk ifølge AE.

Hvor meget de enkelte personer skæres i ydelser som følge af kontanthjælpsloftet bliver vurderet ud fra, hvor mange børn vedkommende har og af deres boligudgifter.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste