27. OKT. 2016 KL. 00:00

Gamle altaner risikerer kollaps

altan_nykoebing_620x459.jpg

Et kollaps af en altan på et privat boligbyggeri er nu undersøgt af Statens Byggeforskningsinstitut. Almene boligorganisationer er informeret.

Har du en altan og bor i en ejendom, der er bygget imellem 1900 og 1950, er der god grund til at få kigget nærmere på opbygningen af altanen.

Den 31. juli kollapsede en altan på en 1. sals lejlighed i et privat boligbyggeri i Nykøbing Falster. Seks unge kom på hospitalet med kvæstelser. Dén ulykke har Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) siden undersøgt nærmere i et notat, der konkluderer, at ejere, der har en 70, 80 eller 90 år gammel bygning med altaner, båret af jernprofiler, der stikker ind igennem en hulmur har et problem, der bør undersøges og løses.

Landsbyggefonden har efter SBi-notatet orienteret alle boligorganisationer om altan-sagen. Sagen kan også have konsekvenser i det almene boligbyggeri, der er opført i den pågældende periode. Nu afventer man myndighedernes udmelding.

Tabte bæreevne
Altan-kollapset i Nykøbing Falster var forårsaget af, at det bærende jern var rustet så voldsomt, at altanen havde mistet sin bæreevne, viser SBi's notat. Og altså ikke umiddelbart til at se.

”Vi har ikke kunnet finde nogen grunde til, at den bygning skulle være særligt udsat, og vi ved, at der er en hel del af disse altaner, og derfor står ejerne af den her type bygninger jo med et problem. Og vurderingen er så kompliceret, at de normalt ikke vil have indsigt til at klare det selv,” siger adjungeret professor Jørgen Nielsen ved SBi til Ingeniøren.

Det fremgår af notatet, at man før 1950 sjældent brugte rustfrie byggematerialer. Altanerne før 1950 er opført efter datidens byggetradition. Senere blev den afløst af andre løsninger, i takt med at betonelementbyggeriet tog sin begyndelse i starten af 1950’erne.

Risikoen for kollaps opstår, når de bærende jernkonstruktioner ikke er beskyttet imod korrosion. De skjulte problemer kan opstå, hvor betonpladen på altanen hører op. Der kan komme vand ind til jernet, enten igennem sivning i murværkets fuger, eller hvis betonen er en lille smule porøs. Herefter kan korrosion opstå.

Jørgen Nielsen opfordrer overfor Ingeniøren, bygningsejere til at holde øje med rustpletter omkring bærejernet, og om betonen slår revner eller er gået løs, da det kan være tegn på, at jernet korroderer.

Om skribenten

kristoffer_friis_soerensen.jpg
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Ny stjernepris skal hylde engagementet i landets boligområder

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Ny stjernepris skal hylde engagementet i landets boligområder

Fik du

læst disse?

BL Tingbjerg 111018 014 Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Finnmuus Boligdirektører: Kæmpe problem at udskyde energirenoveringer og andre nødvendige renoveringer
RW 210922 FAB Elbiler 0024 Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"
Katja Lindblad Domea Beboerrådgivning bremser udsættelser
Se alle artikler ( 2668 )

0

Læseliste