04. OKT. 2016 KL. 00:00

Børnefattigdoms-boom i udsatte boligområder

colourbox1214957.jpg

Colourbox

Fattigdom er markant mere udbredt i Danmarks udsatte boligområder end i resten af landet og børnefattigdom er otte gange så udbredt i disse områder. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Fattigdom er markant mere udbredt i Danmarks udsatte boligområder end i resten af landet og børnefattigdom er otte gange så udbredt i disse områder. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

I de udsatte boligområder er 3,8 procent af beboerne fattige, og det gælder 0,7 procent på landsplan. Fattigdom i udsatte boligområder er altså seks gange så udbredt som i resten af landet. Det betyder også, at børnefattigdommen er otte gange så udbredt, som i resten af landet.

Konsekvenser af stramme fattigdomsydelser
Fattigdommen i de udsatte boligområder var på sit højeste i 2011, men den er de seneste år faldet hvert år. Det gælder både børnefattigdom, men også fattigdom i boligområder i det hele taget.

Faldet hænger sammen med, at man afskaffede fattigdomsydelsen i 2011. Den nuværende regering forsøger sig igen med en gammel taktik og er i gang med at indføre nye og strammere fattigdomsydelser her i blandt kontanthjælpsloftet, 225-timersreglen og integrationsydelsen.

Det kan sende 11.800 personer under fattigdomsgrænsen, hvoraf 7000 er børn, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet. Man forventer derfor, at fattigdom generelt men også børnefattigdom i de udsatte boligområder vil stige grundet de endnu strammere fattigdomsydelser.

Analysechef Jonas Schytz Juul står blandt andre bag analysen, og han forklarer, at tallene stammer fra ministeriets egne beregninger og andre er fra Danmarks statistiks indkomstregister, og tallene derefter er meget pålidelige. Fremtiden kan man kun lave prognoser af, som derfor er mere usikre, men man frygter, at flere vil blive fattige. ”Jeg synes, det er overraskende, at regeringen med åbne øjne vedtager ændringer, der vil forværre børnefattigdommen særligt i allerede udsatte boligområder.” siger analysechef Jonas Schytz Juul fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Definition af fattigdomsgrænsen
I 2013 fik Danmark en fattigdomsgrænse, men grænsen blev officielt afskaffet af den nuværende regering. Definitionen på økonomisk fattigdom er, hvis man gennem tre år har haft en indkomst, som er mindre end halvdelen af medianindkomsten og har en formue på mindre end 100.000 kroner.

Studerende på SU medregnes ikke som økonomisk fattige. Grænsen for hvornår du er under fattigdomsgrænsen varierer efter familietypen.

Grænsen for en enkelt person er 9000 kr. efter skat om måneden, hvor i mod en familie med seks personer ligger på 4.400 pr. person om måneden.

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1931 )

0

Læseliste