04. OKT. 2016 KL. 00:00

Børnefattigdoms-boom i udsatte boligområder

colourbox1214957.jpg

Colourbox

Fattigdom er markant mere udbredt i Danmarks udsatte boligområder end i resten af landet og børnefattigdom er otte gange så udbredt i disse områder. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Fattigdom er markant mere udbredt i Danmarks udsatte boligområder end i resten af landet og børnefattigdom er otte gange så udbredt i disse områder. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

I de udsatte boligområder er 3,8 procent af beboerne fattige, og det gælder 0,7 procent på landsplan. Fattigdom i udsatte boligområder er altså seks gange så udbredt som i resten af landet. Det betyder også, at børnefattigdommen er otte gange så udbredt, som i resten af landet.

Konsekvenser af stramme fattigdomsydelser
Fattigdommen i de udsatte boligområder var på sit højeste i 2011, men den er de seneste år faldet hvert år. Det gælder både børnefattigdom, men også fattigdom i boligområder i det hele taget.

Faldet hænger sammen med, at man afskaffede fattigdomsydelsen i 2011. Den nuværende regering forsøger sig igen med en gammel taktik og er i gang med at indføre nye og strammere fattigdomsydelser her i blandt kontanthjælpsloftet, 225-timersreglen og integrationsydelsen.

Det kan sende 11.800 personer under fattigdomsgrænsen, hvoraf 7000 er børn, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet. Man forventer derfor, at fattigdom generelt men også børnefattigdom i de udsatte boligområder vil stige grundet de endnu strammere fattigdomsydelser.

Analysechef Jonas Schytz Juul står blandt andre bag analysen, og han forklarer, at tallene stammer fra ministeriets egne beregninger og andre er fra Danmarks statistiks indkomstregister, og tallene derefter er meget pålidelige. Fremtiden kan man kun lave prognoser af, som derfor er mere usikre, men man frygter, at flere vil blive fattige. ”Jeg synes, det er overraskende, at regeringen med åbne øjne vedtager ændringer, der vil forværre børnefattigdommen særligt i allerede udsatte boligområder.” siger analysechef Jonas Schytz Juul fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Definition af fattigdomsgrænsen
I 2013 fik Danmark en fattigdomsgrænse, men grænsen blev officielt afskaffet af den nuværende regering. Definitionen på økonomisk fattigdom er, hvis man gennem tre år har haft en indkomst, som er mindre end halvdelen af medianindkomsten og har en formue på mindre end 100.000 kroner.

Studerende på SU medregnes ikke som økonomisk fattige. Grænsen for hvornår du er under fattigdomsgrænsen varierer efter familietypen.

Grænsen for en enkelt person er 9000 kr. efter skat om måneden, hvor i mod en familie med seks personer ligger på 4.400 pr. person om måneden.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Himmerland Boligforening 2020 Sankelmarksgade 9 Renejeppesendk Her er der penthouses til 7,5 mio. kr. på toppen af det almene
DSC01070 Opfordring til Christiansborg: ”Opret tænketank, der sikrer boliger til hele livet for alle”
Foto Holger Anderson Solveigraabergtingey 15 Ny BL-analyse: Behovet for boliger til seniorgruppen er stærkt stigende
Microsoftteams Image Se billederne: Konference satte lup på den blandende – og 'klumpede' – by
Keld Laursen Brabrand Boligforening Keld Laursen fratræder som Brabrand Boligforenings direktør
DSC2078 Generationernes Hus viser nye veje for fællesskab
Himmerland Boligforening 2019 Ole Nielsen Corona-regning: Lejetab kan give højere husleje til unge studerende
Se alle artikler ( 2077 )

0

Læseliste