10. NOV. 2016 KL. 00:00

Konservative vil fastfryse lejeres grundskyld

tingbjerg-koebenhavn-300dpi.jpg

Jørgen Jørgensen

Det Konservative Folkeparti har igen foreslået, at grundskylden for boligejere skal fastfryses. Om partiet mener, at det denne gang skal gælde lejerboliger og andelsboliger, er uvist.

Tidligere i dag skrev vi her på Boligens hjemmeside, at det var uvist, om Det Konservative Folkeparti i sit forslag om fastfrysning af grundskylden også mente, at det skulle gælde for udlejningsboliger. Vi skrev også, at det ikke havde været muligt at få en udmelding fra partiet.

Efter vi lagde nedenstående historie på hjemmesiden, har vi på redaktionen nu modtaget følgende kommentar fra partiets skattepolitiske ordfører, Brian Mikkelsen:

”Vores indgang til forhandlingerne er et grundskylds-skattestop for alle, der betaler grundskyld, altså også for leje- og andelsboliger. Så må forhandlingerne med regeringen vise, hvor langt vi kan komme,” siger han.

......................................................................................

Ejeres grundskyld foreslås igen fastfrosset

Det Konservative Folkeparti har igen foreslået, at grundskylden for boligejere skal fastfryses. Om partiet mener, at det denne gang skal gælde lejerboliger og andelsboliger, er uvist.

I forbindelse med vedtagelsen af finansloven for 2016 blev grundskylden for ejerboliger fastfrosset. Det vil sige grundskylden for udvalgte ejerboliger: Mens ejerne af ejerlejligheder, sommerhuse og parcelhuse fik fastfrosset deres grundskyld, så den ikke steg, måtte både lejere og andelshavere konstatere, at fastfrysningen ikke gjaldt lejer- og andelsboliger.

Vores indgang til forhandlingerne er et grundskylds-skattestop for alle, der betaler grundskyld, altså også for leje- og andelsboliger. Så må forhandlingerne med regeringen vise, hvor langt vi kan komme,” siger han.

Brian Mikkelsen

Uklart, om lejere er med
Nu har Det Konservative Folkeparti op til forhandlingerne om finansloven for 2017 foreslået, at fastfrysningen af grundskylden for ejerboliger skal forlænges ind i 2017.

Blboligen.dk har forgæves forsøgt at få partiet til at svare på, om fastfrysningen af grundskylden denne gang skal omfatte udlejningsboliger. Heller ikke regeringspartiet Venstre og de øvrige regeringsbærende partier i blå blok ønsker at kommentere spørgsmålet. Det er partierne, der i øjeblikket sidder og forhandler finansloven for næste år.

Liberal Alliance har dog over for andre medier meddelt, at de bakker op om forslaget, uden dog i den forbindelse at tage stilling til, om det også skal gælde leje- og andelsboliger.

Dansk Folkeparti har igennem partiets skattepolitiske ordfører, Dennis Flydtkjær, meddelt blboligen.dk, at partiet ikke ønsker at melde noget ud, mens forhandlingerne foregår.

Oppositionen klart imod
Oppositionen er omvendt enige i at forkaste forslaget, hvis de pludselig skulle få indflydelse på finansloven.

”Vi støtter som udgangspunkt slet ikke det konservative forslag om at sænke grundskylden for nogen,” siger Det Radikale Venstres skattepolitiske ordfører, Martin Lidegaard, til blboligen.dk.

Og han tilføjer, at skulle det rent hypotetisk overhovedet komme på tale, at grundskylden med radikal indflydelse skal sænkes, så vil partiet arbejde for, at alle får gavn af det.

Enhedslistens skattepolitiske ordfører, Rune Lund, og tilsvarende hos Socialdemokraterne, Jesper Pedersen, bakker helt op om synspunktet.

”Vi er modstandere af, at der skal pilles ved grundskylden overhovedet. Vi mener, det er en god skat. Blandt andet, fordi den fordelingspolitisk rammer rigtigt,” siger Enhedslistens Rune Lund.

”Vi vil hellere bruge pengene på at sikre flere arbejdspladser end at give skattelettelser på grundskylden,” siger Socialdemokraterne til blboligen.dk.

Det betaler lejerne mere
Mens ejere af egen bolig slap for stigning af deres grundsskyld i 2016, fik lejere og andelshavere hævet grundskyldsloftet med 6,6 procent, Det fremgår af beregninger, som er foretaget af BL.

Beregninger fra samme sted viser endvidere, at forskelsbehandlingen imellem beboerne i den almene boligsektor og den private ejerboligsektor har markant social slagside.

Den gennemsnitlige indkomst pr. person i den almene sektor er markant lavere end blandt de private boligejere. Blandt de erhvervsaktive er den disponible indkomst 67 pct. højere i ejerboligsektoren end i den almene sektor, mens den blandt de ældre er 50 pct. højere.

Ser man på formuen blandt de ældre, som udgør en vigtig del af denne befolkningsgruppes forbrugsmuligheder, er formuen blandt beboerne i den private ejerboligsektor over syv gange højere end formuerne blandt de ældre i den almene sektor. Blandt de 15-64-årige har de almene beboere i gennemsnit en negativ formue (nettogæld), mens de private ejere i gennemsnit har en formue på ca. ½ mio. kr.

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

3. kreds prioriterer forebyggelsen af tomgang

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

3. kreds prioriterer forebyggelsen af tomgang

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste