25. NOV. 2016 KL. 00:00

Boligafdeling overtræder regel for tv-overvågning

20100118-103231-6_21mb_full-window-size.jpg

Scanpix

Datatilsynet har foretaget en inspektion af tv-overvågning hos Grønne­gården i Aalborg og har fundet det kritisabelt, at afdelingen ikke har ­levet op til reglerne. Konsekvensen er, at Grønnegården har stoppet for ­tv-overvågning på udearealer.

Det er tre punkter, som Grønnegården, Hasseris Boligselskab, ikke har levet op til. Datatilsynet har fundet det kritisabelt, at afdelingen har foretaget tv-overvågning af stier, parkeringspladser og veje uden tilladelse. Samtidig har de opbevaret optagelser fra tv-overvågning i mere end 30 dage. Og har ikke underrettet ansatte og beboere om, at tv-overvågningen har fundet sted.

Afdelingen har siden starten af 2011 foretaget tv-over-vågning af udearealer, fordi beboerne følte sig utrygge.

Grønnegården fik ifølge Datatilsynet en tilladelse fra Nordjyllands Politi, som gjaldt fra den 1. februar 2011 indtil den 1. februar 2013. Problemet er, at afdelingen herefter ikke har fornyet aftalen og altså i over tre år har kørt med ulovlig tv-overvågning.

”Vi synes, at det er problematisk med tv-overvågning. Vi mener ikke, at vi skal have det længere. Det er nogle år siden, vi fik det, og der er sket en del siden. I Grønnegården er vi i gang med en renovering med Landsbyggefondens midler og er i gang med en transformation, så mange ting fremadrettet kommer til at køre bedre. Der har været problemer tidligere, hvorfor man har vurderet og skønnet, at overvågningen kunne hjælpe. Men med -renoveringen og en bolig-social indsats, mener vi ikke, at det er nødvendigt længere. Situationen er en helt anden.

Ulrich Thagaard

Erkender fejl
Hos Hasseris Boligselskab erkender direktør Ulrich Thagaard blankt, at de har fejlet.

”Vi har ikke fået fornyet aftalen, og det er helt klart vores ansvar. Det er der ingen tvivl om. Vi har glemt det. Det er meget enkelt,” siger han.

Direktøren har dog svært ved at forstå punktet om, at de ikke har informeret beboerne og de ansatte om tv-overvågningen:

”Punktet har været oppe i forbindelse med afdelingsmødet, og der ligger referater. Vi står til ansvar for det her. Hvad angår sletning af optagelser, har vores udstyr ikke virket, som det har skullet. Meningen er, at optagelserne skulle slettes automatisk, hvilket ikke er sket,” lyder det fra direktøren.

Søger ekstern rådgivning
På baggrund af Datatilsynets rapport har afdelingen dog valgt omgående at stoppe for tv-overvågning af udearealer. Om det siger direktøren:

”Vi synes, at det er problematisk med tv-overvågning. Vi mener ikke, at vi skal have det længere. Det er nogle år siden, vi fik det, og der er sket en del siden. I Grønnegården er vi i gang med en renovering med Landsbyggefondens midler og er i gang med en transformation, så mange ting fremadrettet kommer til at køre bedre. Der har været problemer tidligere, hvorfor man har vurderet og skønnet, at overvågningen kunne hjælpe. Men med renoveringen og en boligsocial indsats, mener vi ikke, at det er nødvendigt længere. Situationen er en helt anden,” påpeger han og fortæller, at renoveringen gik i gang i 2015 og forventes færdig i 2018.

Ingen huslejestigning
Direktøren understreger også, at tv-overvågningen på udearealerne ikke har -givet beboerne en huslejestigning. De investerede 106.477 kroner i overvågningen blev dækket af det fastlagte driftsbudget.

Hasseris Boligselskab har på baggrund af sagen lavet tiltag for at sikre, at der fremover ikke opstår proble-mer i boligselskabets to andre afdelinger, hvor man på nuværende tidpunkt har indendørs tv-overvågning. Der er i den forbindelse lavet en ITV-politik og indgået aftale med et eksternt sikringsfirma om at gennemgå den indvendige overvågning i de to andre afdelinger. Samtidig skal det eksterne firma stå for den fremtidige drift, kontrol, sletning af data, rådgivning om skiltning og information m.v.

”Ekstern rådgivning er, efter den erfaring vi har fået, nødvendig på et så komplekst område som dette, og alle regler skal selvfølgelig overholdes til punkt og prikke,” oplyser direktøren.

Skrappe krav
Hos BL – Danmarks Almene Boliger mener afdelingschef Bjarne Zetterström, at tv-overvågning kan være et nyttigt redskab i afdelinger med alvorlig kriminalitet, ildspåsættelser og lignende. Han understreger dog, at det ikke er egnet til hverken forebyggelse eller opklaring af mindre husordenovertrædelser, forkert affaldshåndtering, småtyverier i vaskekælderen og linende.

”Der er meget skrappe krav for brug af tv-overvågning, og eksemplet fra Aalborg viser, hvor let man kan komme til at overtræde regler, selv om man er i den bedste tro. Derfor skal man kun anvende tv-overvågning, hvis der er alvorlig kriminalitet,” lyder rådet fra Bjarne Zetterström.

Boligen nr. 12 - 2016

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste