29. MAR. 2016 KL. 00:00
Leder: Boliger, boligområder, landsbyer
29. MAR. 2016 KL. 00:00
Almene boliger skal være velfungerende og efterspurgte også i årtier fremover – det er jo lige præcis det, der giver god økonomi og fornuft i at sigte efter permanente boliger fremfor dyre brug-og-riv-ned-løsninger.
DEBATTEN OM boliger til flygtninge har til tider været ophedet. Folketingets to største partier spillede ud med flygtningelandsbyer, og regeringen var imod, men blev pålagt at lave en rapport om sagen – den foreligger nu og afviser landsbyerne som en dyr og dårlig løsning.
Men uanset hvor meget debatten fyger frem og tilbage, så står der ét faktum tilbage – der skal skaffes adskillige tusinde boliger.
Alternativet til dette er dyre midlertidige løsninger, større pres på den eksisterende boligmasse og længere ventelister.
Og det skal efter tal fra Udlændinge- Integrations- og Boligministeriet gå stærkt – allerede i 2016 skal der bosættes 17.000 nye flygtninge i kommunerne.
Selv om opgaven er stor, så skal man bevare proportionerne. I 2010 blev der faktisk givet tilsagn til over 12.000 almene boliger.
De nye præfabrikerede bygge-systemer, udviklet af boligorganisationerne, betyder, at der kan op-føres boliger af god kvalitet på ca. 10 måneder. Benyttes rammeudbud, og ses der på tidsfristerne i plan-loven, så kan der sættes fra start hurtigt.
Planlægningen af de nye byggerier og boligområder skal selvfølgelig være velgennemtænkt, for selv om man er i gang med at løse en akut opgave, så skal boligerne være velfungerende og efterspurgte også i årtier fremover – det er jo lige præcis det, der giver god økonomi og fornuft i at sigte efter permanente boliger fremfor dyre brug-og-riv-ned-løsninger.
Samtidig er det helt afgørende, at der i forbindelse med bosætning af flygtninge er tilrettelagt en effektiv proces, så de nytilkomne hurtigst muligt kommer i arbejde eller uddannelse. Vi må under ingen omstændigheder lægge kimen til fremtidens udsatte boligområder.
Boligen nr. 4 - 2016
Om skribenten