31. MAR. 2016 KL. 00:00

Kommuner har forskellig praksis i sager om udsættelsestruede kontanthjælpsmodtagere

colourbox6264008-1.jpg

Kontanthjælpsmodtagere, der er i fare for at miste deres bolig på grund af en anstrengt økonomi, har i princippet mulighed for at låne penge af kommunen til et indskud til et billigere sted at bo, selvom de i forvejen har et lån til indskud. Men sådan er virkeligheden ikke i alle kommuner. I nogle kommuner er kassen smækket i, når man har et lån i forvejen. Det viser en rundspørge, som Avisen.dk/Ugebrevet A4 har lavet blandt kommunernes socialchefer.

Kontanthjælpsmodtagere, der er i fare for at miste deres bolig på grund af en anstrengt økonomi, har i princippet mulighed for at låne penge af kommunen til et indskud til et billigere sted at bo, selvom de i forvejen har et lån til indskud.

Men sådan er virkeligheden ikke i alle kommuner. I nogle kommuner er kassen smækket i, når man har et lån i forvejen.

- I Aarhus kan man godt få et nyt indskudslån, selvom man har et lån i forvejen. Men det gælder kun dem, der får anvist en bolig igennem kommunen, og det kræver, at de er i gang med at afdrage deres gamle lån.

Kirsten Frandsen, kontorchef i By og Bolig.

Det viser en rundspørge, som Avisen.dk/Ugebrevet A4 har lavet blandt kommunernes socialchefer.

Op til vedtagelsen af det omstridte kontanthjælpsloft har beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) udtalt, at loftet ikke fører til, at flere kontanthjælpsmodtagere bliver sat på gaden.

Kommunerne har nemlig mange redskaber til at forhindre, at folk ender som boligløse, når de mister en stor del af deres boligsikring som følge af det nye kontanthjælpsloft, har ministeren fremhævet.

Kommunerne har blandt andet mulighed for at låne såkaldt udsættelsestruede kontanthjælpsmodtagere penge til indskuddet, hvis de finder en billigere lejlighed. Også selvom de allerede har ét indskuds-lån, der ikke er afbetalt.

Men det er langt fra alle kommuner, der benytter sig af muligheden. Det viser rundspørgen, som Avisen.dk/Ugebrevet A4 har foretaget.

- Som udgangspunkt er det vanskeligt for os at yde et nyt lån, hvis borgeren har et lån i forvejen, siger Helle Linnet til Avisen.dk.

Hun er formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark og selv social- og arbejdsmarkedsdirektør i Vordingborg Kommune.

35 kommuner har svaret på rundspørgen. Af dem giver 14 kommuner først et nyt boligindskudslån, når det gamle lån er afbetalt. Omvendt mener 15 kommuner godt, de kan give et nyt lån, selvom der er uindfriet gæld.

- I Aarhus kan man godt få et nyt indskudslån, selvom man har et lån i forvejen. Men det gælder kun dem, der får anvist en bolig igennem kommunen, og det kræver, at de er i gang med at afdrage deres gamle lån, forklarer kontorchef i By og Bolig, Kirsten Frandsen, til Avisen.dk.

I andre kommuner varierer det fra sag til sag.

Før kontanthjælpsloftet blev vedtaget, advarede boligselskaberne, kommunerne, Rådet for Socialt Udsatte og de hjemløses organisation SAND om, at det ville føre til flere udsættelser.

Dengang lød svaret fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V):

"For at forbedre udsatte og udsættelsestruede lejeres muligheder for at flytte fra en dyrere til en billigere bolig, gælder der herudover en kommunal pligt til som udgangspunkt at yde et nyt beboerindskudslån, selv om husstanden har uindfriet gæld fra et tidligere beboerindskudslån."

Ministeren ønsker ikke at kommentere rundspørgen.

Af Boligstøtteloven fremgår det, at man kun har ret til at få et nyt indskudslån, før det gamle lån er afbetalt, hvis man er blevet sat ud af sin lejlighed, eller hvis ens udlejer har anmodet fogeden om at komme og sætte en ud af lejligheden.

- Vi vil gerne hjælpe dem, men som jeg læser loven, har vi ikke mulighed for at give dem et beboerindskudslån, siger kontorchef i By og Bolig i Aarhus Kommune Kirsten Frandsen til Avisen.dk.

Hos foreningen af Socialcheferne mener Helle Linnet, at kommunerne bliver nødt til at tage udgangspunkt i kun at give ét indskudslån, dog med mulighed for en individuel vurdering.

- Men vi kommer nok til at køre nogle sager, hvor vi får prøvet af, om vores fortolkning af lovgivningen holder, siger hun.

//Ritzau//

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste