26. MAJ. 2016 KL. 00:00

Ny alliance vil bekæmpe unges hjemløshed

hjemloes.jpg

Colourbox

Fra 2009 til 2015 er antallet af hjemløse i alderen 18 til 29 år steget fra 1.123 til 1.971. En stigning på 76 procent. Det er denne kedelige udvikling, der har dannet grundlag for en ny alliance imellem en lang række vigtige civilsamfundsaktører.

Når man går og er hjemløs, så vægter man pengene til mad eller til den næste joint lidt højere end pengene til en bolig.

Mathias Ginger, tidligere hjemløs og frivillig i SAND

Målet i den nystiftede alliance ”Hjem til Alle” er klart: at bekæmpe hjemløshed hos unge. Baggrunden hos alliancepartnerne er derimod vidt forskellig. Alt fra arkitekter, socialpædagoger og unge hjemløse til repræsentanter for herberg, boligforeninger, kommuner og store fonde deltager i alliancen. Initiativtager til samarbejdet er Bikubenfonden, der støtter kulturelle og sociale formål.


”I Bikubenfonden støtter vi ikke byggeri, men vi har måttet erkende, at manglen på boliger er en del af grunden til det stigende antal af unge hjemløse. For år tilbage havde vi nok sagt, at det må murstensfondene tage sig af, men her er tale om så kompleks et problem, at det bare ikke flytter noget, hvis alle bliver på deres egen lille matrikel,” siger Sine Egede, chef for socialområdet i Bikubenfonden. 


Boligmangel og stofmisbrug

Indtil videre arbejder alliancen med tre forskellige bud på boliger til hjemløse. En løsning med containerboliger til unge, der skal bruge boliger her og nu. En løsning, hvor man vil afsætte ti procent af værelserne i udvalgte kollegier til unge hjemløse. Og til sidst en mere langsigtet løsning, hvor man vil ombygge tomme erhvervsbygninger til hjemløseboliger.


”En stor hindring for de unge hjemløse er naturligvis, at der generelt mangler boliger i storbyerne. Men det er vigtigt at sige, at mange af de hjemløse også har andre udfordringer, såsom manglende uddannelse, deltagelse i fællesskab og mental sundhed” siger Sine Egede.


En anden af de udfordringer er alkohol- og stofmisbrug, som to ud af tre af de unge hjemløse ifølge en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) er ramt af. Og lige netop det kan man nikke genkendende til hos en af alliancens unge medlemmer, der repræsenterer hjemløseorganisationen SAND.

 

”Når man går og er hjemløs, så vægter man pengene til mad eller til den næste joint lidt højere end pengene til en bolig. Jeg prøvede også at få fat i en bolig, men så blev jeg sat på en venteliste, og så gik bureaukratiet ellers i gang,” siger 21-årige Mathias Ginger, der indtil oktober sidste år boede på gaden i fem år i først Slagelse og senere i Aarhus. 

”Hjem til Alle”-alliancen er stadig i en udviklingsfase. De første konkrete tiltag fra det brede samarbejde forventes at blive fremlagt i slutningen af sommeren. 

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste