02. MAJ. 2016 KL. 00:00

Indblik: I Peberhaven bytter man sig til en bedre økonomi

20151206_bl_byttecentral_030.jpg

Thomas Arnbo

En beboerdrevet byttecentral er på kort tid blevet et populært omdrejningspunkt i Peberhaven i Herlev. Her bytter beboerne sig både til en bedre økonomi og et bedre socialt liv.

”Hej og velkommen til!” Døren til Byttecentralen går op, og hele lokalet vender sig med et smil og en hilsen imod alle nye gæster, der træder ind ad døren i Byttecentralens lokaler i Peberhaven i Herlev.

”Vi har været her i næsten tre år, men på grund af interessen måtte vi flytte til nye lokaler allerede efter et halvt år,” fortæller Anne-Mette Brødsgaard, som er initiativtager og primus motor i Byttecentralen.

For år tilbage prøvede hun selv at stå alene med få midler på lommen, nyligt skilt og med en lille datter at tage sig af. Dengang sørgede gode naboer for hjælp med stort og småt til hjemmet, men ikke alle er lige så heldige. Da hun selv fik overskud, tog hun derfor initiativ til Byttecentralen med et ønske om at give tilbage til andre og ikke mindst gøre miljøet en tjeneste ved at forhindre udsmidning af brugbart tøj, legetøj og inventar.

Socialt og økonomisk åndehul
I dag sidder Lillian Lind Dal Hansen ved bordet med en kop kaffe og smiler. For hende har Byttecentralen været både en social og økonomisk hjælp i hverdagen.

Det kan i den grad mærkes på privatøkonomien, at jeg har mulighed for at bytte her. Det har betydet, at der nu rent faktisk er lidt penge sidst på måneden.

Lillian Lind Dal Hansen

”Jeg har fået den fedeste garderobe ud af det,” siger hun og peger på sin nye vinterjakke, som hænger på knagerækken i køkkenet.

”Den havde jeg ikke haft råd til ellers. Det kan i den grad mærkes på privatøkonomien, at jeg har mulighed for at bytte her. Det har betydet, at der nu rent faktisk er lidt penge sidst på måneden,” fortæller nu pensionerede Lillian Lind Dal Hansen, som i mange år kæmpede for at få tilværelsen og økonomien til at hænge sammen.

Selv om den nu er kommet på ret køl igen, kommer hun alligevel tit hernede, for Byttecentralen er ligeså meget et værested og et socialt åndehul, hvor hun vender hverdagens op- og nedture med andre. Her er der altid menneskeligt overskud og gratis kaffe på kanden.

Bæredygtighed tiltrækker yngre publikum
Byttecentralen holder åbent hver torsdag og første søndag i måneden, og så er der travlt.

”Vi har mindst 30 familier forbi hver torsdag, hvor butikken tit er helt proppet. Nogle har en meget stram økonomi og mange børn og har i den grad brug for at kunne bytte sig til nye ting her. Andre bruger det som varmestue og et socialt netværk. Vi har også oplevet, at folk har været forlegne ved at hente brugte ting i starten, men med tiden tror jeg, at det er blevet helt naturligt,” fortæller Anne-Mette Brødsgaard, som står for driften sammen med sin mor og sin mand Henrik plus et par frivillige, som hjælper løbende.

Byttecentralen benyttes af beboere i alle aldre. Langs de bugnende tøjhylder møder vi unge Ninnaoline Bentzen, som er på jagt efter nye fund til garderoben. For hende er det også hensynet til miljøet, der får hende til at bruge stedet.

”Bæredygtigheden er næsten det, der tiltaler mig mest. Jeg forstår ikke, hvorfor folk smider så meget ud. Jeg kan faktisk ikke huske, hvornår jeg sidst har købt nyt tøj. Jeg vil hellere bytte mig til noget hernede, det er et meget federe koncept, også fordi mange af tingene hernede er unikke,” fortæller Ninnaoline Bentzen, som ofte kigger forbi efter nye fund til hjemmet og garderoben.

Ud over de mange frivillige arbejdstimer lægger AnneMette og Henrik Brødsgaard i gennemsnit 500 kroner af egen lomme til kaffe, kage og andre småting, selv om der også kommer donationer fra Byttecentralens brugere. Netop i dag betyder donationerne, at alle børn kan tage en godtepose med sig hjem.

I Henrik Brødsgaards it-hjørne gør en lille dreng dagens byttehandel, da han med strålende øjne modtager en ny mus og et tastatur til sin computer i bytte for ... en hoppebold. Dagen er reddet.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste