02. MAJ. 2016 KL. 00:00

Indblik: Deleøkonomien stortrives i det almene

20151206_bl_byttecentral_147.jpg

Thomas Arnbo

Beboerdrevne genbrugsbutikker og byttebørser er i stigende grad blevet populære i almene boligområder. For beboerne udfylder butikkerne både en vigtig social funktion og medvirker til at lette husholdningsbudgettet.

Ifølge en undersøgelse, som A&B Analyse har foretaget for Boligen, har handel i genbrugsbutikker en større eller mindre betydning for, at 45 procent af de almene beboere kan holde husholdningsbudgettet.
Det tilsvarende tal for alle danskere er godt 30 procent. Hele 80 procent af de adspurgte handler fra tid til anden inventar og tøj i genbrugsbutikker.

Beboerdrevne genbrugsbutikker og byttecentraler i boligområderne bliver stadig flere. Det samme gør fællesværksteder og andre ting, der også er udtryk for deleøkonomi.

Deleøkonomi vokser i øvrigt ikke kun i almene områder. Den er en verdensomspændende trend. Tjenester, som for eksempel Airbnb, hvor privatpersoner udlejer deres bolig til andre privatpersoner, er på kort tid blevet en verdensomspændende succes. Herhjemme har samkørselstjenesten GoMore på få år fået over 370.000 medlemmer, som køber lift af hinanden og deles om bilturens udgifter og dermed også aftrykket på miljøet.

Deleøkonomi ventes at vokse enormt i de kommende år. Ifølge analysefirmaet PricewaterhouseCoopers har den globale deleøkonomi potentiale til at vokse fra en indtjening på 15 milliarder dollar i 2013 til 335 milliarder i 2025.

Boligen har besøgt beboerdrevne genbrugsbutikker og byttecentraler. Udover at lette beboernes privatøkonomi har de også stor betydning for beboernes fællesskab.

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste