02. MAJ. 2016 KL. 00:00
Indblik: Almene boligorganisationer er skabt til deleøkonomi
02. MAJ. 2016 KL. 00:00
Professor Bent Greve fra Roskilde Universitetscenter forsker i arbejdsmarked, socialpolitik og velfærdssamfund og er samtidig en af landets fremmeste eksperter, når det kommer til deleøkonomiske spørgsmål.
Hvilket potentiale har deleøkonomien i de almene boligorganisationer?
”Der er ingen tvivl om, at udbredelsen af deleøkonomiske koncepter vil være oplagt til almene boligforeninger. Her er der allerede en tradition for at deles om for eksempel indkøb af redskaber og andre større anskaffelser. De mange fællesvaskerier i boligforeningerne er ikke noget nyt, men kan derimod ses som en tidlig form for deleøkonomi.
Det er også rigtig godt eksempel på deleøkonomi, fordi man her går sammen om at anskaffe noget dyrt kapitaludstyr, som over tid giver nogle økonomiske fordele for brugerne. Den store befolkningstæthed i det almene byggeri gør det til et oplagt sted at afprøve deleøkonomiske koncepter. Men det er svært at sige, præcis hvor stort et potentiale deleøkonomien har i de almene boligorganisationer.
Deleøkonomi er et begreb, som stadig er i sin vorden, og faktisk eksisterer der endnu ikke nogen præcis definition på, hvad der er deleøkonomi, og hvad der ikke er.”
Hvad er deleøkonomiens umiddelbare udfordringer i forhold til udbredelse?
”Der er to væsentlige problemstillinger, som man skal have for øje. En af udfordringerne er at udvikle systemer, som gør delingen nem og tilgængelig for alle. Det nytter ikke noget, at der er for meget bøvl og bureaukrati, for så giver folk erfaringsmæssigt hurtigt op på projekterne."
"Det skal altså være nemt og administrativt simpelt, og her kan der være fordele i at bruge en app som platform for tjenesterne. For det andet må der ikke være tale om, at man bytter arbejde og andre tjenesteydelser. Så er det ikke længere deleøkonomi, men bytteøkonomi, og her vil man i mange tilfælde risikere at komme på kant med skattelovgivningen.”
Jordens ressourcer svinder til stadighed ind, mens miljøet får det dårligere – vil deleøkonomi ligefrem være en nødvendighed for samfundet i fremtiden?
”Det er svært at spå om, men jeg tror, at vi vil se det endnu mere, de steder, hvor det giver logisk mening, for eksempel med mere deling af transport og overnatning i private boliger, sådan som vi også ser det nu.”
”Det interessante er dog, at man ikke ukritisk kan tilskrive deleøkonomien store miljømæssige fordele. Hvis man for eksempel sparer penge på at bruge en delebil i stedet for sin egen, får man måske råd til en ekstra ferie og foretage en flyvetur, som belaster miljøet voldsomt. På den måde er det samlede regnskab en meget kompleks størrelse.”
Om skribenten