18. MAJ. 2016 KL. 00:00
Huslejesænkninger skal løse regeringens dilemma om boligydelsen
18. MAJ. 2016 KL. 00:00
Finansministeren bekræfter, at ministeriet er ved at kulegrave, hvad de ældre på plejehjemmene betaler husleje til.
”Hvad er det, vi får for de 10 milliarder, vi udbetaler i boligydelse til de ældre? Finansministeren har et skilt, hvorpå der står: Hvor kommer pengene fra? I stedet kunne man jo spørge: Hvor kommer huslejestigningerne fra? Er der for mange fællesarealer og andre arealer, som måske ikke har noget med de ældre at gøre på plejecentrene, som pludselig bliver lagt over på de ældres husleje.”
Sådan lød et spørgsmål til finansminister Claus Hjort Frederiksen fra DF’s finanspolitiske ordfører, Rene Christensen. Spørgsmålet blev stillet under et åbent samråd i Folketingets finansudvalg den 21. april.
”Kan finansministeren bekræfte, at man i Finansministeriet arbejder på et oplæg, der kan belyse, hvorfor vi årligt må af med 10 milliarder kroner i boligydelse,” fortsatte DF’s finansordfører.
Og bekræftelsen kom omgående fra finansministeren.
”Vi har i nogen tid arbejdet på sådan et stykke papir. Og arbejdet nærmer sig sin afslutning. En væsentlig del af problemet er, hvor meget og hvor stor en del af disse byggerier der regnes ind i huslejen,” svarede Claus Hjort Frederiksen.
Claus Hjort Frederiksen lovede videre, at repræsentanterne fra forligspartierne som de første ville blive orienteret, når papiret var færdigt.
DF’s politiske dilemma
Efter et massivt pres fra blandt andre BL – Danmarks Almene Boliger og Ældre Sagen vælger Dansk Folkeparti den 15. december 2015 at trække sig ud af en ellers indgået aftale om en besparelse på boligydelsen, der primært udbetales til folkepensionister. Det er dagen før, finansloven, som den indgåede aftale er en del af, skulle tredjebehandles og vedtages. I 2016 skulle besparelsen på boligydelsen ellers udgøre 90 millioner kroner. Sammen med de øvrige forligspartier forpligter Dansk Folkeparti sig til at finde de 90 millioner kroner for 2016 og endnu større beløb i de kommende år via andre besparelser.
Nu leges der tilsyneladende med en model, hvor man fastholder besparelsen på boligydelsen. Til gengæld vil man gennemtvinge en sænkning af huslejen ved at regulere på kravene til fremtidens byggeri af ældreboliger.
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Kontanthjælpsreformen er vedtagetRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Kontanthjælpsreformen er vedtaget