03. JUN. 2016 KL. 00:00

”Giv boligstøtte til alle lejere”

kroner_colourbox-2.jpg

Colourbox

For at afhjælpe boligmanglen i de store byer anbefaler Rådet for Socialt Udsatte, at begge lejere i topersoners bofællesskaber skal kunne modtage boligstøtte. 

Da Rådet for Socialt Udsatte, et statsligt råd, der fungerer som talerør for socialt udsatte, for nyligt udgav dets årsrapport, var der ros til den almene sektor. Sektoren har historisk set været afgørende for at sikre billige boliger til danskerne, lød det. Alligevel havde rapporten et par konkrete tiltag, som rådet mener, vil gøre det lettere for udsatte borgere at finde en bolig.  

”De personer, som flytter sammen, ville jo skulle have boligstøtte alligevel, hvis de boede hver for sig.

Jan Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

Lejere, som deler en almen familiebolig, men som ikke er en familie, skal have mulighed for at få en lejekontrakt hver. På den måde kan begge lejere nemlig få boligstøtte. I øjeblikket er dette muligt, hvis man bor tre sammen, men ikke i bofællesskaber, hvor der kun bor to. Det bør man fra politisk hold lave om på, mener Jan Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte. 

 

”Det vil give muligheder for nogle andre typer lejemål, hvor man også i nogle lidt mindre boliger kan få økonomien til at løbe rundt i et bofælleskab. 

Det vil udvide boligmassen, og på den måde kan man tilvejebringe flere boliger for folk med forholdsvis ringe betalingsevne,” siger Jan Sjursen. 

 

Og selvom forslaget vil give øgede muligheder for boligstøtte, er Jan Sjursen ikke bange for, at det også vil forøge statens samlede udgifter til boligstøtte. 

 

”De personer, som flytter sammen, ville jo skulle have boligstøtte alligevel, hvis de boede hver for sig. I stedet vil forslaget hjælpe på boligmanglen i de større byer, da det åbner for flere steder, hvor socialt udsatte kan flytte hen,” siger Jan Sjursen. 

 

Hold igen med sammenlægninger
Et andet, lidt mindre konkret tiltag, som Rådet for Socialt Udsatte foreslår, er, at den almene sektor bliver mere varsom med at lægge små lejemål sammen til større i forbindelse med renoveringer.   

 

”Selvfølgelig er det positivt, at man forbedrer boligernes kvalitet, men nogle steder kan man måske godt overveje, om man er gået for meget til makronerne. Det vigtigste er, at skaffe flere billige boliger, og det kunne man jo også gøre ved at oprette deleboliger i nogle af de lejemål, der er blevet lagt sammen,” siger Jan Sjursen. 

 

Da Rådet for Socialt Udsattes anbefalinger i sidste uge blev fremlagt var Social- og Indenrigsminister Karen Ellemann hurtige til at afvise forslagene. Men det tager Jan Sjursen ikke så tungt.

 

”Siden vi fremlagde forslaget, er otte kommuner med Høje Taastrup i spidsen gået til ministeren for at få lov til at lave forsøg som frikommuner. Det skal blandt andet give dem mulighed for at blive fritaget for nogle dele af planloven og noget af den lovgivning, der gælder de almene boligselskaber, og på den måde sætte gang i byggeriet af billige boliger.”

 

”Så med mindre ministeren selv sidder med et guldæg, så tror jeg da ikke, hun kan sige nej til det,” siger Jan Sjursen.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste