17. JUN. 2016 KL. 00:00

Ghettobank til Ekstra Bladet

_skn2313_.jpg

Stefan Kai Nielsen

Hvidovres borgmester: "Det er et problem, når beboerne ikke kan genkende det", medierne skriver.

En debat i teltet hos det kriminalpræventive råd udviklede sig fra at være en generel diskussion om udsatte boligområder til at blive en debat om hvorvidt Ekstra Bladets og andre mediers dækning af kriminelle og sociale forhold i udsatte boligområder stigmatiserer områderne.

"Det er helt nødvendigt, at pressen skriver om de ting, der foregår. Hvis vi har et medansvar, er det fordi, vi i de første år havde for stor berøringsangst i forhold til de reelle problemer"

Poul Madsen, Ekstra Bladets chefredaktør.

"I stigmatiserer"
En tilhører konstaterede tideligt i debatten i en kommentar til Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, at Ekstra Bladets massive dækning af forskellige forhold i en række udsatte boligområder, stigmatiserede alle blokbebyggelser i Danmark.
 

"I har klart et medansvar for forholdene i mange udsatte boligområder. Ingen vil flytte ind i sådan et område, som I beskriver", sagde tilhøreren.

Poul Madsen mente omvendt ikke, at hans avis hjalp hverken beboere eller boligområder ved ikke at skrive om problemerne.


"Det er helt nødvendigt, at pressen skriver om de ting, der foregår. Hvis vi har et medansvar, er det fordi, vi i de første år havde for stor berøringsangst i forhold til de reelle problemer", sagde Ekstra Bladets chefredaktør.

Hvidovres borgmester, Helle Adelborg, mente, at der jo måtte være et problem, når de mennesker, som bor i områderne, ikke kan genkende den virkelighed, som beskrives i avisen.

BL's formand Palle Adamsen var heller ikke var tilfreds med mediernes dækning. Omend han ikke mente, at Ekstra Bladet var alene om en skadelig dækning


"Vi skal passe på, at vi ikke ligner komiske Ali ved at påstå, at vi ikke har problemer. For det har vi blandt andet også problemer med bandekriminalitet  og anden utryghedsskabende adfærd. Og det er da rimeligt, at medierne dækker det", sagde BL-formanden.

"Omvendt kan det være dybt skadeligt, når journalisterne ikke laver deres research godt nok, når proportionerne er overdrevet, og når detaljerne misbruges. Hvis et menneske fra et hvilket som helst boligområde på Nørrebro laver noget kriminelt, omtaler medierne personen som en fra Nørrebro - det vil sige, der er en undtagelse: Kommer personen fra Mjølnerparken, omtales vedkommendse som en fra Mjølnerparken og ikke Vesterbro", fortsatte han.

En anden tilhører havde været udsat for, at medierne bragte et foto fra et helt andet boligområde, da de skrev om en kriminel handling.

"Så var der to områder, som var stigmatiseret," sagde han.

Skriv positivt
Alle paneldeltagere og tilhørere ønskede, at medierne skulle skrive flere positive historier fra områderne.

"Igen med det forbehold, at vi ikke skal ligne komiske Ali, så vil jeg gerne fremhæve, at vi faktisk gør nogen ting rigtigt. Vi kan noget, andre ikke kan. Når vi får besøg fra udlandet, og de hører om vores problemer, spørger de nærmest, 'hvad er problemet?'," sagde Palle Adamsen.


Alle i panelet var i øvrigt enige om, at der på mange parametre var fremgang i de udsatte boligområder.

"Vi mener, at der er sket forbedringer. Og det har vi i øvrigt også skrevet," sagde Poul Madsen.

Undervejs i debatten blev der givet bud på, hvad der stadig kan gøres. Der blev i sær peget på en målrettet og stærk lokal politiindsats.

Om skribenten

regnar_m_nielsen.jpg
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Udviklingsplan for Vollsmose vil gå ud over folkeskoler

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Udviklingsplan for Vollsmose vil gå ud over folkeskoler

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1943 )

0

Læseliste