26. JUL. 2016 KL. 00:00

Gentofte søger tilskud til almene boliger, selvom der ikke er plads

colourbox1214957.jpg

Colourbox

Høje flygtningekvoter, manglende byggegrunde og en uløst tvist med regeringen var grunden til at Gentofte Kommune søgte om penge til 601 almene boliger.

For nyligt uddelte regeringen 515 millioner kroner blandt 54 af landets kommuner som støtte til det kommunale grundtilskud i byggeri af små, almene familieboliger til flygtninge. Noget overraskende var Gentofte Kommune den kommune i landet, som fik flest penge til at bygge almene boliger for.

Inden uddelingen havde regeringen i hvert fald kun forventet at den nordsjællandske kommune ville søge om 9.263.471 kroner til byggeri af 130 almene boliger. Men kommunen endte med at søge og få tildelt hele 42.785.190 kroner til byggeri af 601 almene boliger.

Gentofte har ikke byggegrunde til opførelse af permanente, almene boliger. Det ved regeringen, og den ved også, at vi ikke har nok boliger til hverken midlertidig eller permanent boligplacering af flygtninge. Alligevel har regeringen tredoblet antallet af flygtninge, som vi skal boligplacere.

Hans Toft, Gentoftes konservative borgmester

I øjeblikket findes der kun omkring 1500 almene boliger i kommunen, så hvis de 601 boliger bliver bygget, er der lagt op til en massiv udvidelse af kommunens almene boligmasse. Det er dog ikke sikkert, at de bliver det, siger Gentoftes konservative borgmester Hans Toft.


Vil I bygge de 601 boliger, som I har søgt penge til?

”Vi har søgt om penge til 601 boliger, som svarer til det antal, regeringen har pålagt os at boligplacere de næste to år. Men Gentofte har ikke byggegrunde til opførelse af permanente, almene boliger. Det ved regeringen, og den ved også, at vi ikke har nok boliger til hverken midlertidig eller permanent boligplacering af flygtninge. Alligevel har regeringen tredoblet antallet af flygtninge, som vi skal boligplacere,” siger Hans Toft (K).

I løbet af 2016 skal Gentofte Kommune ifølge Udlændinge- Integrations og Boligministeriets visiteringskvoter finde plads til 294 flygtninge. I 2015 var tallet kun 104 flygtninge. Tredoblingen, som Hans Toft nævner, skyldes blandt andet, at au-pairs og udenlandske studerende i kommunen ikke længere tælles med, når ministeriet skal tildele flygtninge.     


Statslige arealer eller nabokommuner

Men selvom Gentofte Kommune i øjeblikket ikke har plads til at bygge de 601 boliger, som man har søgt tilskud til, ser Hans Toft en oplagt måde, man kan få det på. Nemlig hvis staten stiller nogle af dens arealer i kommunen til rådighed for byggeri af almene boliger.

”Hvis Inger Støjberg (udlændinge- integrations og boligminister. red.) vil tvinge os til at finde permanente boliger i kommunen, vil et alternativ til de manglende almene boliger kunne være at købe villaer og dyre ejerlejligheder til flygtningene. Det gør vi ikke i Gentofte. Så hvis regeringen så alligevel tvinger os til at skaffe permanente boliger, så må vi jo bede staten om at stille statslige arealer i kommunen til rådighed som byggegrunde,” siger Hans Toft.

Han forslår også en løsning, hvor Gentofte Kommune bygger almene boliger i nabokommuner med mere plads, hvor man så kan placere en del af kommunens flygtningekvote.

”Regeringen kunne eventuelt også give dispensation til, at vi kan bygge almene boliger i vores nabokommuner, hvis man da ikke ligefrem vil tvinge os til at anvende kommunens sportsarealer og parkeringspladser” siger Hans Toft.

”Faktum er, at hvis vi skal bygge almene boliger, så skal vi have stillet nogle grunde til rådighed, der ikke er kommunale, for ellers er der ikke plads til at bygge dem.”

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1931 )

0

Læseliste