05. JAN. 2016 KL. 00:00

Lynbyggeri i Lübeck inspirerer

luebeck-1.jpg

Ole Ellekrog

I Lübeck har et hurtigt men permanent byggeri af boliger til flygtninge været så stor en succes, at man vil sprede det til andre dele af byen og måske også af landet. 

Det begyndte i maj og var færdigt i oktober. Selvom byggeriet af de ni kvadratiske toetagershuse med plads til omkring 150 asylansøgere kun tog 5 måneder, kan det ikke ses på færdige produkt. Med et bordtennisbord, en basketballbane, masser af bænke og snart også en lille fodboldbane ligner bebyggelsen mange andre nye boligbyggerier.

Da boligerne er bygget med trærammer uden kælder og med en stor del af præfabrikerede materialer, har man været i stand til at få dem færdig på så forholdsvis kort tid. Og det lader til at have givet blod på tanden.

”Tyskland er et smukt land, Lübeck er en smuk by og alle er utroligt venlige. Måske bor vi bedre end de fleste her. Hvis vi gør det, er vi meget taknemlige,”

Yousef Dalaty, flygtning og beboer.

”Jeg er sikker på, at de vil bygge bygninger ligesom disse i andre dele af Lübeck. Om de også vil i andre dele af landet, ved jeg ikke,” siger Stefanie Koch fra den kirkelige organisation Gemeindediakonie Lübeck, som står for administrationen af de ni bygninger.

Noget kunne dog tyde på, at resten af Tyskland også har fået øjnene op for projektet. I hvert fald blev det i september beskrevet i et nyhedsindslag fra det landsdækkende nyhedsmedie Deutsche Welle.

Taknemlige flygtninge
Rundt i de ni bygninger er asylansøgerne tydeligvis allerede flyttet ind. I et vindue hænger en metalanordning, der skal gøre det ud for en fjernsynsantenne, og i et andet vindue hænger et A4-ark med påskriften ”Danke Deutschland”.

Det sidste tilhører en syrisk læge, som havde lært tysk tilbage i Syrien, og som nu er draget til Tyskland for at søge asyl, forklarer Stefanie Koch. Han er ikke hjemme, da Boligen er på besøg, men det er et par af dem, han bor sammen med.

Yousef Dalaty og Abdullah Latif Azizi er bedste venner og også fra Syrien. De er sammen flygtet fra Aleppo og har været i Lübeck i et par måneder. Yousef drømmer om at blive fodboldspiller, og har erfaring fra den bedste række i Syrien, fortæller han. Abdullah vil gerne være grafisk designer og fortæller, at han tidligere har designet en plakat for ”Jack and Jones” tilbage i Aleppo.

Selvom de ikke har nogle skilte i vinduerne, er de begge også meget taknemlig over modtagelsen i Tyskland.

”Tyskland er et smukt land, Lübeck er en smuk by og alle er utroligt venlige. Måske bor vi bedre end de fleste her. Hvis vi gør det, er vi meget taknemlige,” siger Yousef Dalaty.

 

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1942 )

0

Læseliste