05. JAN. 2016 KL. 00:00

Lynbyggeri i Lübeck inspirerer

luebeck-1.jpg

Ole Ellekrog

I Lübeck har et hurtigt men permanent byggeri af boliger til flygtninge været så stor en succes, at man vil sprede det til andre dele af byen og måske også af landet. 

Det begyndte i maj og var færdigt i oktober. Selvom byggeriet af de ni kvadratiske toetagershuse med plads til omkring 150 asylansøgere kun tog 5 måneder, kan det ikke ses på færdige produkt. Med et bordtennisbord, en basketballbane, masser af bænke og snart også en lille fodboldbane ligner bebyggelsen mange andre nye boligbyggerier.

Da boligerne er bygget med trærammer uden kælder og med en stor del af præfabrikerede materialer, har man været i stand til at få dem færdig på så forholdsvis kort tid. Og det lader til at have givet blod på tanden.

”Tyskland er et smukt land, Lübeck er en smuk by og alle er utroligt venlige. Måske bor vi bedre end de fleste her. Hvis vi gør det, er vi meget taknemlige,”

Yousef Dalaty, flygtning og beboer.

”Jeg er sikker på, at de vil bygge bygninger ligesom disse i andre dele af Lübeck. Om de også vil i andre dele af landet, ved jeg ikke,” siger Stefanie Koch fra den kirkelige organisation Gemeindediakonie Lübeck, som står for administrationen af de ni bygninger.

Noget kunne dog tyde på, at resten af Tyskland også har fået øjnene op for projektet. I hvert fald blev det i september beskrevet i et nyhedsindslag fra det landsdækkende nyhedsmedie Deutsche Welle.

Taknemlige flygtninge
Rundt i de ni bygninger er asylansøgerne tydeligvis allerede flyttet ind. I et vindue hænger en metalanordning, der skal gøre det ud for en fjernsynsantenne, og i et andet vindue hænger et A4-ark med påskriften ”Danke Deutschland”.

Det sidste tilhører en syrisk læge, som havde lært tysk tilbage i Syrien, og som nu er draget til Tyskland for at søge asyl, forklarer Stefanie Koch. Han er ikke hjemme, da Boligen er på besøg, men det er et par af dem, han bor sammen med.

Yousef Dalaty og Abdullah Latif Azizi er bedste venner og også fra Syrien. De er sammen flygtet fra Aleppo og har været i Lübeck i et par måneder. Yousef drømmer om at blive fodboldspiller, og har erfaring fra den bedste række i Syrien, fortæller han. Abdullah vil gerne være grafisk designer og fortæller, at han tidligere har designet en plakat for ”Jack and Jones” tilbage i Aleppo.

Selvom de ikke har nogle skilte i vinduerne, er de begge også meget taknemlig over modtagelsen i Tyskland.

”Tyskland er et smukt land, Lübeck er en smuk by og alle er utroligt venlige. Måske bor vi bedre end de fleste her. Hvis vi gør det, er vi meget taknemlige,” siger Yousef Dalaty.

 

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste