05. JAN. 2016 KL. 00:00

Affolket østtysk by får nyt liv

schwerin-2.jpg

Ole Ellekrog

Siden Berlinmurens fald er befolkningstallet i den Østtyske by Schwerin faldet kraftigt, men med den nylige flygtningestrøm er udviklingen vendt igen.

Med middelalderlige slotte og smalle gader er det i centrum af Schwerin ikke til at se, at byen engang tilhørte DDR. Men bevæger man sig med en sporvogn ud i byens udkant, er den østtyske arv noget tydeligere.

Græsset i vejkanten er højt, mange boligblokke ser noget nedslidte ud, og et par står endda tomme hen med smadrede ruder. Andre er dog i bedre stand og ved en rødmalet blok et par hundrede meter fra sporvognsstationen er der tegn på en ny udvikling.

jeg håber, at de kan skabe noget nyt liv i byen, og det synes jeg allerede de har gjort.

Heidi Weiss, projektleder for boligselskabet Wohnungsgesellschaft Schwerin.

En gruppe håndværkere er med et rullebånd ved at løfte en vaskemaskine op til et vindue på anden sal. Det er nemlig en af mange lejligheder i Schwerin, hvor der skal nemlig bo flygtninge, og som derfor skal bruge møbler.

I Schwerin er manglen på boliger nemlig ikke lige så stor som i for eksempel Berlin.

”I DDR-tiden havde vi 115.000 indbyggere i Schwerin, men i dag bor her kun 92.000. Siden murens fald er flok flyttet væk, og der har derfor været en del tomme boliger. Så jeg synes bestemt, det er godt, at der nu kommer nogle nye indbyggere igen,” siger Heidi Weiss, projektleder for boligselskabet Wohnungsgesellschaft Schwerin, som ejer boligerne, der er ved at blive møbleret, og som har boet i byen hele sit liv.

Flygtninge flytter væk igen
Schwerin er hovedstad i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i det nordøstlige Tyskland. Men trods status som hovedstad og forholdsvis kort afstand til både Berlin og Hamborg, er det svært at finde job i Schwerin.

Og netop derfor vokser træerne ikke ind i himlen. Trods forholdsvist mange tomme boliger i byen, synes Heidi Weiss ikke, at der skal sendes flere flygtninge til Schwerin.

”Nej, jeg synes ikke, der skal flere hertil, end der kommer nu. Det er meget svært at finde et job her, så de flygtninge, der kommer, flytter hurtigt igen. Mange bliver kun tre-fire måneder. Selvom der er plads til dem her, kan vi jo ikke tvinge dem til at blive,” siger hun.

”Men jeg håber, at de kan skabe noget nyt liv i byen, og det synes jeg allerede de har gjort.”

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1941 )

0

Læseliste