21. DEC. 2016 KL. 00:00
Ni unge og en vicevært vil nedbryde social arv
21. DEC. 2016 KL. 00:00
Hos Boligselskabet Langeland kan unge i vanskeligheder få tildelt en startbolig. De skriver under på en almindelig lejekontrakt med et særligt tillæg. De skal nemlig selv ønske at ville vækkes, rådgives og indimellem deltage i fællesmiddage med den sociale vicevært Valle Hansen.
”Jeg vil mene, jeg er blevet mere udadvendt,” siger Emma Heunecke Jacobsen.
Valle Hansen, som er social vicevært, læner sig ind over bordet i fælleskøkkenet.
”Om du er, Emma? Da du kom her for to et halvt år siden, sneg du dig langs panelerne og var nervøs. Du har fået en hel anden udstråling og deltager aktivt til fællesspisning.”
Emma Heunecke Jacobsen er en af de ni 18-24-årige, som Boligselskabet Langeland tildelte en startbolig i 2014. Startboligerne er for unge, der har brug for en ledende hånd til at fungere i en voksen tilværelse. Hånden og de brugbare råd kommer fra en social vicevært. Det er typisk unge med psykiske lidelser, angst, eller som kommer fra svære familieforhold. Det, der adskiller startboliger fra almindelige ungdomsboliger, er den sociale vicevært.
”Jeg hjælper dem med at komme op om morgenen, få betalt husleje til tiden og fortæller, at det er vigtigt at gå ud med skraldet, men ellers er det en bolig som alle andre almene. Jeg plejer at sammenligne min funktion med en præst, der altid er lidt på arbejde og klar på en snak,” fortæller Valle Hansen.
Han er tidligere musik- og sløjdlærer på en friskole og var i en årrække pedel på samme skole. Går han helt ned i enden af sin private grønne græsplæne og igennem den lille røde låge, træder han direkte ind i baggården af Brogade 24 og træder dermed ind i rollen som social vicevært. Det er også her, hønsehuset står, med de fire sunde høns. Valle Hansen har bygget hønsehuset sammen med de unge, og de skiftes til at samle de frisklagte æg.
En af Rudkøbings startboligers første beboere er Emma Heunecke Jacobsen, som i dag er 20 år. Hun er i gang med fire ugers praktik hos en kosmetolog. Drømmen om at blive kosmetolog er en af de få ting, der kan få hende til at forlade Langeland for en stund til fordel for uddannelsen i Odense. Hun forklarer, at hun har psykiske udfordringer og lider af social angst. Det var en tidligere efterskolelærer, der anbefalede hende at flytte i startbolig, da hendes forældre skulle skilles, og alt var kaotisk i hjemmet. Her er der trygt, og det er det, fordi Valle er til rådighed, når det brænder.
Forebyggende indsats
Før boligerne blev til startboliger, var det almindelige ungdomsboliger. Opgangen var altid ødelagt, og der blev ikke passet særligt godt på ejendommen. Det gav grundlag for at få etableret et sted, hvor unge kan lære at bo. Samtidig ville Boligselskabet Langeland gerne bidrage til en forebyggende indsats, der kan hjælpe unge med en god start på livet i egen bolig.
”Der var en frygtelig ballade med en masse omkostninger før, og vi ville gerne have tøjlet de unge på en god måde. Vi vil jo egentlig gerne hjælpe de unge i startvanskeligheder med struktur. De, som ikke har set deres forældre stå op om morgenen og gå ud med skraldet. På den måde kan vi hjælpe til, at de ikke havner i forkerte miljøer,” fortæller Jens Garfalk, der er forretningsfører i Boligselskabet Langeland.
Startboligerne er en forsøgsordning og kører nu på tredje år i 26 kommuner. Der er metodefrihed, og det er primært op til den sociale vicevært og boligselskabet at definere stillingen og projektet. Det betyder, at der er stor forskel på de 26 projekter. Valle er fx kun tildelt 27 timers arbejde, der svarer til tre timer pr. beboer om ugen.
Der bliver hver måned tilsidesat 3.000 kroner til fællesarrangementer, hvor de sammen bowler, går i biografen eller spiller paintball.
”Mange af de unge er meget isolerede og skal næsten tvinges ud for at mødes med andre mennesker. Hvis de selv skulle betale, ville fællesarrangementerne nok aldrig finde sted,” fortæller Valle Hansen.
For at komme i betragtning til en startbolig indsendes en ansøgning, hvorefter den sociale vicevært inviterer til en times interview. Herefter drøftes ansøgeren i styregruppen, som i Rudkøbing består af to fra kommunen, to fra boligkontoret og den sociale vicevært, Valle Hansen.
Der står normalt en til to på venteliste, men der er netop flyttet to ud og skal to nye ind. Her hjælper en socialarbejder fra kommunen med at skabe kontakten til de familier med unge, der matcher profilen. Valle Hansen vil undgå stofmisbrugere i ejendommen, da det let kan sprede sig til de andre beboere.
”De skal selv ville det. Jeg plejer at sige, der skal ikke rådne æbler i min kurv,” siger Valle Hansen.
Næsten flyveklar
I opstartsfasen brugte Emma Heunecke Jacobsen Valle Hansen en del, men hun har alligevel været meget selvkørende. Han har senest hjulpet hende med at få hendes e-Boks til at virke.
Normalt skriver de unge beboere kontrakt for to år, men efter kontrakten var udløbet, følte Emma sig ikke parat til at blive sluppet løs i helt egen bolig endnu. Hun har derfor fået lov til at forlænge med et ekstra år. Det betyder, at hun om seks måneder skal være flyveklar og parat til at forlade de trygge rammer i Brogade 24.
”Lige nu er jeg glad for, jeg har seks måneder endnu. Jeg skal nok blive helt klar.”
Om skribenten
Seneste Artikel
Indblik: Organisationerne